Korsakov syndroom kan gepaard gaan met pseudologia fantastica

Korsakov syndroom kan gepaard gaan met pseudologia fantastica

Sommige mensen geloven hun eigen leugens

De wereld van de geboren leugenaars is een wereld die voor de medische wetenschap nog heel wat geheimen bevat. Sommige mensen kunnen werkelijk liegen alsof het gedrukt staat. Ze fantaseren, want daar komt het eigenlijk op neer, voor zichzelf en/of voor de buitenwereld een wereld bij elkaar die helemaal niet bestaat. Vaak komen ze in die wereld veel beter uit de verf als ze in werkelijk zijn.

Het betreft nogal eens mensen die een shockerende gebeurtenissen hebben meegemaakt of die zich overvloedig te buiten zijn gegaan aan drank of drugs. Ze belanden zodoende aan lager wal en kunnen zich daar maar moeilijk mee verzoenen. Dus fantaseren ze een wereld bij elkaar waarin ze bekende personen persoonlijk als vriend hebben, een belangrijke functie bekleden, gaan trouwen en noem maar op.

Deze mensen geloven in veel gevallen hun eigen leugens, ze zullen trouwens vaak goed onthouden aan wie ze welk verhaal hebben verteld. Heel intelligente mensen kunnen zo een eigen wereld op maat opbouwen. De link naar oplichterij is nooit ver weg, maar moet niet altijd worden gelegd. Het eigenaardige is dat deze mensen ook daadwerkelijk goed kunnen liegen. Ze zullen pas na verloop van tijd door de mand vallen, zo dit al gebeurt.

In veel gevallen is er dus alcohol in het spel geweest. Iemand die heel veel kan drinken, zal in de meeste gevallen ook in het verleden zwaar gedronken hebben. Hij vertoont de eerste symptomen van het Korsakov syndroom en dat kan gepaard gaan met pseudologia fantastica, een psychiatrische aandoening die kort samengevat neer komt op een ziekelijke manier van liegen. Wanneer deze mensen blijven drinken, zullen ze uiteindelijk helemaal door de mand vallen en uiteindelijk in de psychiatrie belanden.

Syndicatie