Multiple sclerose of MS: hoe een opstoot/opflakkering bij multiple sclerose-patiënten aanpakken?

Multiple sclerose of MS: hoe een opstoot/opflakkering bij multiple sclerose-patiënten aanpakken?

De meeste opstootjes of opflakkeringen bij multiple sclerose-patiënten kunnen worden behandeld

Bij multiple sclerose-patiënten kunnen soms opstootjes van de ziekte opduiken, wat betekent dat de MS-symptomen plots erger worden. Meestal is dit een fenomeen van tijdelijke aard en te wijten aan het ontstaan van nieuw kwetsuren in de hersenen. Er is met andere woorden geen sprake van een nieuwe fase in de aandoening.

Toch moeten multiple sclerose-patiënten opletten, want wat lijkt als een opstootje is dat niet altijd. Een infectie of een koortsaanval kan tijdelijk een probleem veroorzaken bij de coördinatie van de zenuwen in delen van de hersenen die voordien beschadigd waren bij de multiple sclerose-patiënten. Patricia Coyle, professor neurologie aan de State University of New York in Stony Brook en directeur van het Stony Brook Comprehensive MS Center, is daarom van mening dat multiple sclerose-patiënten altijd op hun hoede moeten zijn wanneer ze last krijgen van griep of van een infectie. Opstootjes kunnen namelijk symptomen zijn van deze aandoening. Wanneer de griep of de infectie genezen wordt, zullen de multiple sclerose-patiënten meestal ook de zogenaamde opstootjes zien verdwijnen.

Betreft het toch een opstootje, dan is het goede nieuws dat het kan behandeld worden. De meeste multiple sclerose-patiënten met zo'n opstootje worden door de dokters behandeld met steroïden in een hoge dosis. Die worden meestal via een IV infuus gedurende een half uur gegeven en dit gedurende drie tot vijf dagen. Die steroïden kunnen ook oraal worden toegegeven, zo merkt Coyle op. Het probleem is dan echter dat een boel pillen genomen moeten worden om dezelfde effectieve dosis te bereiken. De meeste multiple sclerose-patiënten zullen daarom kiezen voor een IV infuus.

Wat is het effect van steroïden wanneer multiple sclerose-patiënten een aanval krijgen? Coyle merkt op dat zij het het effect van herstel na een opstootje kunnen versnellen, maar helemaal zeker is dat niet. Sommige wetenschappers menen dat zij het herstel bij multiple sclerose-patiënten helemaal niet beïnvloeden, terwijl er toch een verbetering zichtbaar is. Het is namelijk een feit dat multiple sclerose-patiënten sneller herstellen na inname van steroïden dan zonder deze inname. Coyle geeft toe dat meer studie noodzakelijk is om antwoorden op nog openstaande vragen te formuleren.

Het is uiteraard niet vereist dat multiple sclerose-patiënten bij een opstootje steroïden nemen. In geval van een milde opstoot adviseren de meeste dokters hun multiple sclerose-patiënten om gewoon af te wachten en niets te doen. Pas wanneer blijkt dat de symptomen niet verbeteren, kan aan ingrijpen gedacht worden. Wie echt problemen ondervindt, bijvoorbeeld niet meer bekwaam is om om te gaan werken, om de trap te beklimmen, de wagen te besturen, niet meer de dingen kan doen die in het dagelijks leven dienen te gebeuren, moet toch aan een behandeling met steroïden denken. Coyle raadt multiple sclerose-patiënten dan aan om niet bij de pakken te blijven zitten en zich zo snel mogelijk te laten behandelen.