Welke medicijnen moet een border line patiënt nemen?

Welke medicijnen moet een border line patiënt nemen?

Behandeling van border line via geneesmiddelen is afhankelijk van geval tot geval

We weten het, de psychiatrische wereld hoort niet graag de term ‘border line’. Strikt genomen betreft het inderdaad een soort noodoplossing, waarbij een aantal gedrags- of persoonlijksheidsstoornissen onder één noemer samengebracht worden. Geen twee border line patiënten zullen dezelfde symptomen vertonen, hoewel er steeds elementen van overeenkomst kunnen zijn.

Welke medicijnen moet een border line patiënt nemen? Gezien bovenstaande, is het moeilijk om een eensluidend antwoord op deze vraag te formuleren. Eigenlijk moet de vraag anders worden gesteld: welke symptomen vertoont de patiënt. Het is op basis van die symptomen dat de medicatie zal moeten toegediend worden. Een algemene handleiding voor het voorschrijven van de juiste medicatie is dus niet voorhanden.

De behandeling van border line via geneesmiddelen is afhankelijk van geval tot geval. In veel gaat border line gepaard met angst, depressie of enorme nervositeit. De behandelende psychiater zal op basis van zijn ervaring met de patiënt de juiste medicatie voorschrijven en die aanpassen naargelang de situatie zich wijzigt. Belangrijk is dat de patiënt (of –e, want veel vrouwen hebben last van deze aandoening) een zo hoog mogelijke levenskwaliteit aangeraakt krijgt.