Sex: één op vijf mannen heeft last met zijn libido

30% van de vrouwen klaagt dat ze meer geïnteresseerd zijn in sex dan hun mannen

Het is een wijdverbreid misverstand dat mannen meer zin hebben in sex dan in vrouwen. De man die altijd zin heeft in sex en zijn vrouw dus de oren van het hoofd zaagt, is een cliché. Uit een studie uitgevoerd door Irwin Goldstein, directeur sexuele geneeskunde aan het Alvarado Hospital in San Diego en uitgever van het The Journal of Sexual Medicine blijft dat maar liefst 20% van de mannen last hebben van een (te laag) libido.

Volgens Goldstein beseft zelfs de medische wereld nog te weinig tot welke problemen een laag libido aanleiding kan geven. De situatie is zo erg dat ongeveer één man op vijf alles liever doet dan het hebben van sex. Veel vrouwen hebben dus een man die regelmatig tegen hen zegt: “Nee, vanavond niet schat”. Het argument van koppijn wordt daarbij meestal niet gebruikt, dat blijkt uiteindelijk toch een vrijwel exclusieve vrouwelijke aangelegenheid te zijn.

Goldstein weet op basis van zijn studie dat bijna 30% van de vrouwen een man hebben die minder in sex geïnteresseerd is dan zijzelf. De rest van het verhaal laat zich raden: oplaaiende spanningen binnen het huwelijk, die in het ergste geval zelfs tot een echtscheiding aanleiding kunnen geven.

Wat kunnen de oorzaken van een te lage sexuele drift zijn? De leeftijd kan een rol spelen, ondanks het feit dat veel oudere mannen nochtans een gezonde zin in sex hebben. Meer algemeen kan de sexuele drift bij mannen sterk variëren. De meeste mannen hebben een gewone (lees: gezonde) zin voor sex. Aan de andere kant van het spectrum staan de mannen met een groot sexueel libido, die bij wijze van spreken zelfs aan sex zijn verslaafd. Tenslotte zijn er de mannen die een lage libido hebben, deze mannen lijden aan wat in wetenschappelijke termen ‘hypoactive sexual desire disorder (HSDD)’ wordt genoemd.

De oorzaken van HSDD kunnen zeer divers zijn. Op de eerste plaats zijn er psychologische factoren die een rol kunnen spelen. We denken daarbij aan stress, angstgevoelens, relatie- of familiale problemen, depressie en andere geestelijke aandoeningen. Iemand met een depressie zal normaliter minder zin hebben in sex dan een gezond iemand.

Ook andere medische problemen kunnen een rol spelen, zoals diabetes, obesitas of zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk en hoge cholesterol kunnen lustonderdrukkend werken. Daarnaast zijn ook geneesmiddelen zoals HIV-medicijnen niet bepaald bevorderlijk voor de sexuele driften.

Hormonale oorzaken kunnen eveneens aan de basis liggen van een verminderde sexuele lust. Testosteron is het hormoon van het verlangen, zowel voor vrouwen als mannen. Een laag testosteron-gehalte komt meestal overeen met een lage sexuele verlangens. Dat gehalte wordt lager naarmate de man ouder wordt. Testosteron-injecties kunnen hulp bieden.

Ook een laag dopamine-gehalte wordt vaak aangehaald als reden voor een lage sexuele drift. Dopamine – dat in de hersenen wordt aangemaakt – wordt gelinkt aan sexuele verlangens. Sommige medicijnen die worden gebruikt voor de bestrijding van de ziekten van Parkinson verhogen het dopamine-gehalte. Ook andere nieuwe medicijnen in ontwikkeling zijn gericht op het verhogen van de dopamine in het lichaam. Het zal duidelijk zijn dat voor iedere vorm van een te laag libido een andere oplossing moet worden aangereikt.