Masturbatie kan prostaatkanker helpen voorkomen, maar…

Masturbatie kan prostaatkanker helpen voorkomen, maar…

 
5 Aandachtspunten voor wie vaak masturbeert
 
Op praten over masturberen rust vaak nog een taboe. Wie niet regelmatig sex heeft met een partner, is bij wijze van spreken op doktersvoorschrift gedwongen om de hand aan zichzelf te slaan. Regelmatige vernieuwing van het mannelijke zaad kan – met de nadruk op ‘kan’ – prostaatkanker voorkomen. Er zijn echter wel een aantal dingen waar rekening mee moet worden gehouden.
 
1. Masturberen is de gewoonste zaak van de wereld
 
Iemand die zich bezondigt aan de zonde van Onan (zoals masturbatie in de bijbel wordt omschreven) heeft geen enkele reden om zich ‘abnormaal’ te voelen. Elke man masturbeert wel op een of andere manier, al dan niet geholpen door hulpmiddelen. Fantasie speelt er een grote rol in.
 
2. Masturbatie is veilig, of toch niet helemaal
 
Wie masturbeert, hoeft zich geen zorgen te maken dat hij een geslachtsziekte opsteekt. Te enthousiast (lees: te vaak) masturberen kan leiden tot irratie van de voorhuid. Ook problemen met urineren kunnen – zij het minder vaak – opduiken. In het ergste geval kan operationeel ingrijpen noodzakelijk zijn.
 
3. Masturbatie kan uw sexleven verbeteren – of verslechteren
 
Masturbatie kan inderdaad uw sexleven verbeteren, bijvoorbeeld door het stimuleren van de lustgevoelens bij afwezigheid van de partner. Bovendien vergroot regelmatig masturberen de kennis over uw geslachtsorgaan. In overleg met uw partner kan dit tot betere sex leiden. Sommige mannen raken echter zo bezeten van masturberen dat van gewone sex niets meer in huis komt.
 
4. Masturbatie kan aanleiding geven tot vertraagde zaadstorting
 
Het voordeel van masturbatie is dat er met niemand anders rekening moet worden gehouden. Dat voordeel wordt echter een nadeel wanneer twee partners sexueel niet meer op elkaar ingespeeld raken. Als gevolg van een vertraagde zaadstorting of ejaculatie wordt het bijvoorbeeld bijzonder moeilijk om samen klaar te komen.  
 
5. De relatie tussen masturberen en prostaatkanker is niet helemaal duidelijk
 
Op dat vlak spreekt de wetenschap geen duidelijke taal. Uit een Australische studie uit 2003 gepubliceerd in BJU International legde een duidelijke link tussen regelmatig ejaculeren en een verminderde kans op prostaatkanker.
 
In 2004 verscheen er echter een studie in The Journal of the American Medical Association waarbij deze band wordt ontkend.
 
In januari in BJU International verscheen opnieuw een studie waaruit ditmaal zou blijken dat bij jongeren frequent masturberen het risico op prostaatkanker zou doen toenemen. Bij oudere mannen zou dit niet het geval zijn. Verder onderzoek over dit onderwerp zou zeker welkom zijn.