Nieuw middel tegen osteoporose: inspuiting éénmaal per zes maanden volstaat

Nieuw middel tegen osteoporose: inspuiting éénmaal per zes maanden volstaat

Beendermassa wordt groter en sterker

De Amerikaanse Food and Drug Administration, de toezichthouder die nieuwe geneesmiddelen moet goedkeuren, heeft het licht op groen gezet voor Prolia. Dit geneesmiddel mikt vooral op een publiek van postmenopauzale vrouwen, een groep die een groter risico op beenderfracturen loopt. Prolia wordt aangemaakt door biotechnologiebedrijf Amgen, dat een grote markt voor het nieuwe geneesmiddel verwacht. De omzet zou op jaarbasis miljarden dollars kunnen bedragen.

Voor Amgen komt de lancering van de nieuwkomer op tijd, want de andere top sellers van het bedrijf zijn over het hoogtepunt heen. Aranesp en Epogen zijn bekende namen, maar waarvan de verkopen als gevolg van veiligheidsvoorschriften in de voorbije jaren zijn gedaald.

Prolia is een medicijn dat via een injectie wordt toegediend. Zo'n injectie volstaat om de zes maanden vergroot en versterkt de beendermassa. Het nieuwe medicijn is natuurlijk niet het eerste voor de bestrijding van osteoporose, maar het betreft wel een verbeterde versie van zijn voorgangers. Andere osteoporose-bestrijders zoals
Fosamax en Zometa, die al meer dan een decennium op de markt zijn, zijn alleen in de vorm van pillen verkrijgbaar.

Bij Amgen wijst Executive Vice President Dr. Roger Perlmutter er op dat veel vrouwen deze geneesmiddelen niet verdragen of moeite hebben om niet te vergeten dat ze dagelijks een pil moeten nemen. Perlmutter wijst er ook op dat Prolia het eerste geneesmiddel tegen osteoporose is waarbij op een cellulaire manier de afbraak van het beenderstelsel wordt voorkomen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer één vrouw op twee van meer dan 50 jaar oud in haar leven een breuk zal krijgen als gevolg van osteoporose. Oorzaak is dat het beenderstelsel met het ouder worden meer breekbaar wordt. Fracturen als gevolg van osteoporose kosten de ziekteverzekering elk jaar miljarden. Amgen testte het nieuwe geneesmiddel uit bij 7.000 patiënten die in de risicogroep thuishoorden. Neveneffecten van het medicijn waren rugpijn, een hoog cholesterolgehalte en infecties van de urinewegen. In de bijsluiter zal Amgen de gebruikers van het medicijn op deze neveneffecten wijzen. Het succes van Prolia zal waarschijnlijk vooral afhankelijk zijn van de prijs die voor het nieuwe medicijn wordt gevraagd. Die prjis is in eerste instantie hoog, maar kan stelselmatig gaan dalen.