Vijf feiten over mannelijke masturbatie die u ongetwijfeld nog niet wist

Vijf feiten over mannelijke masturbatie die u ongetwijfeld nog niet wist

Is mannelijke masturbatie veilig en normaal of kan het aanleiding geven tot sexuele problemen?

Rond mannelijke masturbatie doen nog heel wat misverstanden de ronde. We willen de mannen niet te eten geven die denken dat aan masturbatie gevaren zijn verbonden. Wie masturbeert of wie masturbeert niet? Volgens de experts masturbeert elke man die het (nog) kan doen regelmatig of toch minstens af en toe. Sex op je eentje kan deugd doen, dan zal elke man weten te bevestigen. Het helpt bovendien om in te slapen. Maar hier zijn vijf dingen over mannelijke masturbatie die u misschien nog niet wist.

1. Abnormale masturbatie bestaat niet

Mannen vragen zich dikwijls af of er iets abnormaal is in de manier waarop ze masturberen. Het onderscheid tussen ‘normale’ en ‘abnormale’ masturbatie bestaat echter niet. Er bestaat grote verscheidenheid in de mannelijke masturbatie, zowel wat betreft manier waarop als qua frequentie. Martha Cornog, auteur van The Big Book of Masturbation, is van mening dat elke man op zijn eigen manier masturbeert. Dat kan met zijn handen zijn, door zich ergens tegenaan te wrijven, met gebruik van speelgoed of huishoudelijke objecten, door speciale kleding aan te doen, door het gebruik van porno enzovoort. Sommige mannen doen het zelfs door in de spiegel te kijken. Concreet betekent dit dat masturbatie een enorm complex gegeven is.

2. Masturbatie is safe – of toch niet helemaal

In tegenstelling tot sex met een partner zal masturbatie niet leiden tot besmetting van een sexueel overdraagbare ziekte. Verkrampte spieren, porren en stoten op de verkeerde plaats en onaangename momenten zijn uitgesloten, want je bent helemaal op je eentje. Dat betekent echter niet automatisch dat volledige veiligheid gegarandeerd is. Overdadig masturberen kan de penishuid masturberen, zoals de gemiddelde man al wel eens ondervonden zal hebben. Masturberen in de verkeerde houding kan aanleiding geven tot een onregelmatige urinestroom, om maar één van de mogelijk negatieve effecten te stipuleren.  Bij sommige mannen wordt de kwaal zo erg dat ze zittend moeten plassen.

3. Solo sex kan uw normaal sexueel leven schaden

Op zich is masturberen zeker niet schadelijk voor het sexueel geslachtsverkeer met een partner. De man leert er zijn eigen sexualiteit door ontdekken, hij zal leren wat hij fijn vindt en wat niet. Die wetenschap kan in de sex met een partner van pas komen. Het zal leren waar zijn ‘moment van onontkoombaarheid’ (vlak voor de ejaculatie) zich bevindt, waardoor vroegtijdig klaarkomen kan voorkomen worden. Ook kan masturberen het normale sexuele leven vervangen wanneer de partner tijdelijk niet beschikbaar is. Het gevaar is echter dat masturberen de plaats gaan innemen van het normaal sexueel leven. Solo sex kan leiden tot desinteresse voor de partner, met alle gevolgen van dien.

4. Sommige vormen van masturbatie kunnen aanleiding geven tot sexueel slecht functioneren

Sommige mannen masturberen zo snel en hevig, dat ze hun ejaculatie niet meer kunnen afstemmen op het klaarkomen van de partner. Man en vrouw zullen zodoende op verschillende momenten hun climax bereiken. Daarom moet het mannelijk masturbeergedrag afgestemd worden op het sexbeleven van de partner.

5. Masturbatie kan de risico’s op prostaatkanker doen toe- of afnemen

De relatie tussen masturbatie en prostaatkanker is wat wazig. Algemeen wordt aangenomen dat masturbatie goed is ter voorkoming van prostaatkanker.  Een studie in The Journal of the American Medical Association pretendeert aan te tonen dat er geen oorzakelijk verband zou bestaan tussen masturberen en prostaatkanker. Vooral bij oudere mannen zou masturberen eerder gezond dan nadelig zijn. Regelmatig masturberen in de 20-er en 30-er jaren zou (met de nadruk op ‘zou’) wel prostaatkanker in de hand kunnen werken.

Syndicatie