Drankproblemen: "Hoe kan ik ‘nee' zeggen tegen een biertje of een wijntje?"

Drankproblemen: "Hoe kan ik ‘nee' zeggen tegen een biertje of een wijntje?"

Wilskracht volstaat niet alleen om te stoppen met drinken, maar een paar truucjes kunnen goede diensten bewijzen

Mensen met drankproblemen worden vaak op de proef gesteld wanneer er in hun omgeving drank wordt geschonken. Mark Willenbring, dokter en voormalig directeur van de afdeling ontwenning van het Amerikaans National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, heeft proefondervindelijk kunnen vaststellen dat veel alcholici of mensen met een drankprobleem precies in zo'n situatie hervallen. Ze aanvaarden een drankje, dat uiteraard goed smaakt. Vervolgens is het hek van de dam: dat eerste drankje wordt gevolgd door een tweede, een derde enzovoort.

Hoe kan iemand met een drankprobleem ‘nee' zeggen tegen een biertje of een wijntje wanneer hem of haar dat wordt aangeboden? Eenvoudig ‘nee' zeggen klinkt eenvoudig, maar is dat niet. Wilskracht volstaat namelijk niet alleen om te stoppen met drinken, maar een paar truucjes kunnen goede diensten bewijzen. Het makkelijkst is om de gelegenheden te mijden waar drank wordt geschonken. Het spreekwoord zegt namelijk niet voor niets dat ‘de gelegenheid de dief maakt'. Helaas is het om sociale redenen niet altijd mogelijk om dergelijke situaties te mijden. Af en toe zal iemand met drankproblemen toch moeilijkere situaties het hoofd moeten bieden.

Een deeloplossing kan zijn door op dergeljike evenementen zo kort mogelijk aanwezig te blijven. Toon dat je daar bent geweest en verlaat vervolgens zo discreet mogelijk de locatie. In ieder geval is het belangrijk om de deur achter je dicht te trekken alvorens de eerste gaten aangeschoten beginnen te raken. Willenbring geeft ook als advies om altijd een vol glas fruitsap (of een andere niet-alcoholische drank) in de hand te houden wanneer de ober zijn ronde doet. Op die manier is het relatief makkelijk om deze te ontwijken, zodat er geen gevaar bestaat dat hij of zij u van een alchoholbevattend drankje zal voorzien.

Het moeilijkste moment is wanneer een collega of bekende bij je komt staan en aandringt om voor de gezelligheid toch even mee te drinken. Het zou een oplossing kunnen zijn wanneer je eenvoudigweg vertelt dat je alcoholicus bent, maar zo'n bekentenis kan vanwege de sociale omstandigheden moeilijk liggen. Een acceptabel alternatief kan zijn te vertellen dat je momenteel niet drinkt omdat je aan het lijnen bent. ‘Vanavond niet', kan dus een valabel antwoord zijn, waarbij in het midden wordt gelaten wanneer er dan wel een biertje of wijntje wordt meegedronken.