Genen in eicellen van Chinese hamsters kunnen aanmaak nieuwe medicijnen stimuleren

Alnylam Pharmaceuticals biedt biotechnologiebedrijven nieuwe kansen

Door het aan banden leggen van bepaalde genen in de eicellen van Chinese hamsters die gebruikt worden voor de aanmaak van proteïnen kan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen gestimuleerd worden. Alnylam Pharmaceuticals biedt biotechnologiebedrijven zodoende nieuwe kansen, meer bepaald op het verhogen van hun productie.

Alnylam ontwikkelt de nieuwe technologie voor RNA interference, of RNAi, een systeem voor het blokkeren van de genen, die de processen in levende cellen controleren. Door deze te blokkeren, worden de eicellen van de Chinese hamsters meer efficiënt wat betreft de productie van therapeutische proteïnen. De RNAi technologie kan worden gebruikt om tussenbeide te komen in het groeiprocessen. In de eicellen van de hamsters werden namelijk sporen van stress en van dode cellen aangetroffen.

De cellen van hamsters zijn de van de meest gebruikte dierlijke cellen in de biotechnologie. Verschillende van de topmedicijnen in de wereld zijn op basis van deze cellen ontwikkeld. Het gaat onder andere om Aranesp, een succesvol medicijn van Amgen en Avastin, de bekende kankerbestrijder van Roche. De vraag naar zowel kwaliteit als kwantiteit op de markt voor geneesmiddelen op basis van proteïne neemt echter toe. Deze markt zou inmiddels al een waarde van ongeveer 100 miljard dollar hebben, aldus een woordvoerder van Alnylam. Het bedrijf is in de Amerikaanse staat Massachusetts gevestigd.  

Cellen van hamsters zijn een logische optie voor de biotechnologiesector, deze cellen wordn wel eens de werkpaarden van de farmaceutische industrie genoemd. Janice Reichert, senior research fellow bij het Tufts Center voor Study of Drug Development in Boston, is van mening dat alles wat de productietijd bij de aanmaak van medicijnen een stap in de goede richting betekent. Hetzelfde geldt voor alles wat de efficiëntie van de aanmaak van nieuwe medicijnen kan verbeteren.

De door Alnylam ontwikkelde technologie kan worden gebruikt in bestaande cellijnen, zowel voor de aanmaak van geneesmiddelen die al goedgekeurd zijn als voor de aanmaak van producten in ontwikkeling. Alnylam is van plan om de technologie te patenteren, waardoor farmaceutische bedrijven het recht kunnen kopen om op basis van de technologie producten aan te maken dan wel beroep te doen op de diensten van Alnylam.

Syndicatie