Stamcellen kunnen afstotingsverschijnselen bij niertransplantatie reduceren

Stamcellen kunnen afstotingsverschijnselen bij niertransplantatie reduceren

Gebruik van gevaarlijke geneesmiddelen kan daardoor voorkomen worden

Eén van de problemen bij niertransplantaties is het opduiken van afstotingsverschijnselen, waarbij het lichaam van de patiënt de nier van de donor weigert. Die afstotingsverschijnselen kunnen worden onderdrukt door het nemen van medicijnen, een remedie waar echter risico’s aan verbonden zijn.

James Markmann en Tatsuo Kawai van het Massachusetts General Hospital in Boston doen al jarenlang onderzoek rond deze afstotingsverschijnselen, waarbij hun onderzoek zich focust op het zoeken van een manier waarop het gebruik van medicijnen op grote schaal gereduceerd kan worden.

Stamcellen kunnen afstotingsverschijnselen bij niertransplantatie reduceren. Tot deze conclusie kwamen beide dokters in een onderzoek dat verschenen is in het tijdschrift Science Translational Medicine. Het betreft natuurlijk stemcellen die afkomstig zijn van de oorspronkelijke donor.

Het gebruik van gevaarlijke geneesmiddelen kan daardoor voorkomen worden, of toch alleszins serieus gereduceerd. Momenteel moeten patiënten die een niertransplantatie ondergaan gedurende de rest van leven ongeveer een dozijn toxische pillen per dag nemen.

Die pillen, bedoeld om afstoting te voorkomen doordat weefsel van de donornier de patiënt gaat aanvallen, kunnen niet alleen de nieuwe nier beschadigen, maar ook kanker veroorzaken. Ook diabetes, infecties, hartproblemen enzovoort kunnen tot de neveneffecten behoren.  Volgens de medische wetenschappers kan het gebruik van stamcellen een revolutie bij donortransplanties veroorzaken.

Syndicatie