Wat kan ik doen tegen tinnitus of oorsuizen?

Wat kan ik doen tegen tinnitus of oorsuizen?

Roken en drinken kunnen tinnitus of oorsuizen bevorderen

De juiste oorzaken van tinnitus of oorsuizen zijn nog niet bekend. Blootstelling aan harde geluiden kan een oorzaak zijn, evenals verschillende aandoeningen. Daar zijn er algemeen voorkomende bij, maar ook zeldzamere ziekten kunnn tinnitus of oorsuizen veroorzaken. We denken daarbij aan akoestische neuroma, bloedarmoede, labyrinthitis, de ziekte van Meunière, otosclerose en nog een aantal andere aandoeningen. Vaak kan de oorzaak van tinnitus of oorsuizen echter niet worden herhaald en blijft de medische wereld in het duister blijven tasten.

De patiënten kunnen alleen maar leren leven met hun aandoening. In de meeste vormen komt tinnitus of oorsuizen en verdwijnt het weer opnieuw zonder medische behandeling. Het is zeker aanbevolen om een dokter te raadplegen wanneer de oorsuizingen gepaard gaan met andere symptomen, want in dat geval kan er iets ernstigs aan de hand zijn. Uiteindelijk bestaat er geen effectieve behandeling voor tinnitus of oorsuizen, maar uw dokter kan u leren hoe u moet omgaal met het probleem. Belangrijk is dat hij of zij kan verzekeren dat er niets ernstigers aan de hand is.

Een aantal tips kan de symptomen van tinnitus of oorsuizen helpen reduceren. Op de eerste plaats is het aangewezen om te stoppen met roken of drinken. Alleszins is het aangewezen om het gebruik van deze genotmiddelen te reduceren. Hetzelfde geldt trouwens voor het verbruik van koffie en andere dranken die cafeïne bevatten. Roken en drinken kunnen tinnitus of oorsuizen bevorderen, hoewel ze uiteraard niet als oorzaak van de aandoening mogen aangewezen worden. Nicotine maakt bijvoorbeeld de symptomen van tinnitus of oorsuizen erger omdat de bloedtoevoer naar de structuur van het oor wordt afgeremd.

Een andere aanbeveling is om zo weinig mogelijk producten te gebruiken die aspirine en andere onstekingsremmers van het type nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) bevatten. Daarmee wordt gedacht aan ibuprofen of naproxen en aanverwante producten.

Het is misschien een cliché, maar ook meer lichaamsbeweging kan de symptomen van tinnitus of oorsuizen helpen verlichten. Vermijd echter te lange periodes van ononderbroken lichaamsbeweging die een speciale stand van de nek vereisen, zoals fietsen bijvoorbeeld. Algemeen geldt uiteraard dat lichaamsbeweging niet alleen goed is voor mensen met tinnitus of oorsuizen, maar ook voor heel wat andere aandoeningen.

Syndicatie