Wat zijn de voor- en wat zijn de nadelen van aspirine?

Wat zijn de voor- en wat zijn de nadelen van aspirine?

Maagzweren en –bloedingen kunnen een neveneffect zijn van het regelmatig gebruik van aspirine

Recente studies hebben uitgewezen dat we over het gebruik van aspirine nog niet het laatste weten, wel integendeel. Hoewel aspirine al meer dan een eeuw geleden werd ontwikkeld, worden er nog regelmatig nieuwe ontdekkingen gedaan omtrent de werking van dit medicijn.

Eigenlijk komt dit enigszins als een verrassing over, want aspirine werd oorspronkelijk ontwikkeld om pijn te bestrijden of om een griepje te bestrijden. Waarschijnlijk heeft iedereen als kind wel eens een aspirientje moeten slikken, want het medicijn was en is algemeen verspreid.

Algemeen wordt aspirine bovendien als een veilig geneesmiddel beschouwd. Het is makkelijk verkrijgbaar, wat er op wijst dat de medische wereld het volledig vertrouwt. Toch is het zaak om niet te gul om te springen met het slikken van aspirientjes, want er zouden aan het gebruik van het geneesmiddel zowel voor- als nadelen verbonden zijn. Geen rozen zonder doornen, zegt het spreekwoord.

Wat zijn de voor- en wat zijn de nadelen van aspirine? De ‘gewone’ voordelen zijn ons inziens genoegzaam bekend, maar onderzoek heeft nog niet zo lang uitgewezen dat een aspirientje ook een rol kan spelen bij het voorkomen van bloedklonters in de bloedbaan, wat concreet wil zeggen dat er een positief effect is bij het bestrijden van beroertes en hart- en vaatziekten. Ook in de strijd tegen kanker zou het witte pilletje een rol kunnen spelen.

Maagzweren en –bloedingen kunnen anderzijds een neveneffect zijn van het regelmatig gebruik van aspirine. Overdaad schaadt, ook in dit geval. Het is dus zaak om met aspirientjes voorzichtig om te springen, iets wat overigens voor alle geneesmiddelen geldt.

Syndicatie