Zonnebrand: voorkomen is opnieuw beter dan genezen

Zonnebrand: voorkomen is opnieuw beter dan genezen

Zonnebrand kan niet alleen zeer pijnlijk zijn, maar ook ernstige gevolgen hebben

Elk jaar duikt het fenomeen opnieuw op. Bij de eerste warme zonnestralen zijn de zonnekloppers van de partij, gretig om een bruin kleurtje te krijgen. Vaak zijn de lessen van het jaar voordien al weer vergeten. Hij of zij gaat met onvoldoende bescherming de zon trotseren, met zonnebrand tot gevolg. Verbrand worden door de zon gebeurt des te sneller wanneer er een zuchtje wind aanwezig is.

In geval van zonnebrand is voorkomen uiteraard beter dan genezen. Verbranden in de zon is een gevolg van blootstelling aan ultraviolet licht, als gevolg van een te lange blootstelling. Merk op dat verbranden niet alleen mogelijk is bij superwarm weer, ook op een middelmatig warme dag kan de huid verbranden. Ga daarom nooit zonder bescherming de zon te lijf.

Zonnebrand kan niet alleen zeer pijnlijk zijn, maar ook ernstige gevolgen hebben. Op de eerste plaats is het gevaar dat er zich op latere leeftijd rimpels vormen als gevolg van een te grote en te lange blootstelling aan de zon in de jaren voordien. Bovendien is er het gevaar op huidkanker of melanoom. Elk jaar opnieuw worden zonnekloppers met de diagnose van deze vorm van kanker. Een gewaarschuwde man of vrouw is er in dat verband eens te meer twee waard.

Syndicatie