Kinderen en zwangere vrouwen moeten opletten met supplementen bètacaroteen

Kinderen en zwangere vrouwen moeten opletten met supplementen bètacaroteen

Ook interactie met bepaalde medicijnen kan een gevaar vormen bij inname van bètacaroteen-supplementen

Over het algemeen zijn er aan anti-oxidanten als bètacaroteen weinig gevaren verbonden. De inname van deze stoffen wordt als veilig en bevorderlijk voor de gezondheid ervaren. Toch is enige voorzichtigheid op zijn plaats. Over bètacaroteen en andere anti-oxidanten is tot dusver weinig geweten. Ook over de mogelijke schadelijke gevolgen van de inname van deze producten tasten we toch nog enigszins in het duister.

Kinderen en zwangere vrouwen moeten opletten met supplementen bètacaroteen, zo waarschuwt de medische wereld. Dat is geen paniekzaaierij, we zouden eerder spreken van een voorzorgsmaatregel. Omdat er nog zo weinig over deze stof is geweten, kan beter enige voorzichtigheid in acht genomen. Dat geldt dan op de eerste plaats voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals vrouwen en kinderen.

Ook een interactie met bepaalde medicijnen kan een gevaar vormen bij de inname van bètacaroteen-supplementen. Dat geldt op de eerste plaats voor medicijnen bedoeld om de cholesterol te verlagen, maar de waarschuwing kan ook worden uitgebreid naar andere groepen medicijnen. Kwetsbaar zijn bijvoorbeeld ook vrouwen die borstvoeding geven, zij mogen alleen supplementen van deze stof geven wanneer hun dokter het hen nadrukkelijk aanraadt.