Stress doet vetgehalte toenemen, verhoogt risico’s op hartproblemen

Stress doet vetgehalte toenemen, verhoogt risico’s op hartproblemen

Studie uitgevoerd op vrouwelijke apen wijst aan dat blootstelling aan stress hartproblemen doet toenemen

Uit een nieuwe studie blijkt dat stress het vetgehalte doet toenemen en daardoor de risico’s op hartproblemen verhoogd worden. De studie werd uitgevoerd op apen, die gedurende een langere periode aan stress kwamen bloot te staan. Het extra vet was verantwoordelijk voor het ontstaan van bloedklonters, die een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten vormen.

Carol A. Shively en haar collega’s van de Amerikaanse Wake Forest University stelden apen die laag op de sociale ladder van hun groep stonden gedurende geruime tijd bloot aan stress. De ganse groep kreeg een dieet met veel vet toegediend, maar apen met veel sociale stress hadden veel meer af te rekenen met bloedklonters in de aderen. Die bloedklonters zijn een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten.

De vraag is uiteraard waarom gestresseerde apen meer plaatjes vet in de aders aanzetten dan minder gestresseerde apen. Om het antwoord op die vraag te kunnen geven, is nog meer onderzoek vereist. Opvallend is dat de apen vooral buikvet aanzetten, hetzelfde soort vet dat nogal eens met bierbuiken wordt geassocieerd. Shively en haar team kwamen alleszins tot de conclusie dat de plaats waar het vet wordt aangezet eveneens belangrijk is. 

Harold Bays, medisch directeur van het Louisville Metabolic and Atherosclerosis Research Center en medewerker aan de studie, sprak in dat verband van ‘ziek vet’. Volgens Bays kan lichaamsvet ziek worden zoals ook andere lichaamsdelen kunnen ziek worden. In geval van ‘ziek vet’ worden de vettecellen dikker, evenals het vetweefsel trouwens. Geen van beide werkt nog zoals ze zouden moeten werken.

Alle apen die ingezet werden bij het onderzoek waren vrouwtjes. De achterliggende idee was hier dat bij apen, evenals bij mensen, vrouwtjes een kleinere kans hebben dan mannen om hart- en vaatziekten te ontwikkelen.

De uitslagen van het onderzoek worden dan ook op de eerste plaats als relevant beschouwd voor vrouwen met een hartkwaal. Blijkt dat te veel vet het verweersysteem ondermijnt, met alle gevolgen van dien. Uiteindelijk worden als gevolg van het opduiken van te veel vet vrouwen even kwetsbaar voor hartziekten als mannen. Onderzoekster Shively meent op basis van de uitslag van het onderzoek te mogen afleiden dat hart- en vaatziekten voor vrouwen zelfs nog schadelijker kunnen zijn vanwege de complicaties die kunnen opduiken.

De vrouwelijke apen die aan stress bloot kwamen te staan, ondervonden overigens ook problemen met hun menstruatiecyclus. In vergelijking met apen die niet gestresseerd waren, hadden ze bijvoorbeeld minder vaak een eisprong. Dit gegeven werd opnieuw gelinkt aan het buikvet, eerder dan aan de body mass index of aan andere soorten vet. Shively is van mening dat op dit vlak nog meer onderzoek nodig is. Het menstruatiesysteem biedt namelijk bescherming tegen osteoporose en tegen het verlies van de cognitieve functies. Problemen met de eisprong bij vrouwen is nooit een goed teken.