De middeleeuwse similis-leer: kan beperkte hoeveelheid alcohol kater helpen bestrijden?

De middeleeuwse similis-leer: kan beperkte hoeveelheid alcohol kater helpen bestrijden?

’s Morgens een biertje of wijntje kan gevolgen overdreven alcoholgebruik over langere periode spreiden

Similis similibus curantur, zo luidde een bekende middeleeuwse spreuk. Vrij vertaald wil dit zeggen: hetzelfde wordt door hetzelfde genezen. Concreet wil dit zeggen dat de symptomen van een ziekte met hetzelfde of iets wat er op lijkt moet worden bestreden. Volgens de middeleeuwse similis-leer zou een beperkte hoeveelheid alcohol de kater helpen bestrijden. Maar is dat werkelijk ook zo?

’s Morgens een biertje of wijntje kan de gevolgen van overdreven alcoholgebruik over langere periode spreiden. Wie een nachtje heeft doorgezopen, moet echter beseffen dat hij of zij daar hoe dan ook een prijs voor zal moeten betalen. In dit leven is niets gratis. Een kater gaat meestal gepaard met grote nadorst. Bier of wijn kan die nadorst helpen bestrijden, maar verwacht geen wonderen van de similis-leer.

Het lichaam moet de tijd krijgen om de opgenomen hoeveelheid alcohol verteren en dat proces is afhankelijkheid van wat iemand precies heeft gedronken. Wie er in slaagt om ’s morgens een biertje of een wijntje te drinken, kan de effecten van zijn of haar kater inderdaad uitstellen. Er is echter één groot gevaar aan verbonden: de stap naar opnieuw te veel drinken is snel gezet. Het zal duidelijk zijn dat we dan zo mogelijk nog verder van huis zijn.

Syndicatie