Kan ik terug controle krijgen over mijn alcoholgebruik?

Kan ik terug controle krijgen over mijn alcoholgebruik?

Genezen van een drankprobleem kan een langdurig en moeizaam proces zijn

Eén van de moeilijkste medische problemen is om iemand te genezen van zijn of haar drankverslaving. Drinken heeft waarschijnlijk iets te maken met een tekort aan bepaalde stoffen in de hersenen. Door de toevoer van alcohol naar de hersenen wordt dat tekort tijdelijk en deels verholpen. Die toevoer loopt echter uit de hand, waardoor iemand overmatig gaat drinken. Met alle gevolgen van dien: op een bepaald moment is die man of vrouw een alcoholist.

Kan ik terug controle krijgen over mijn drankgebruik? Deze vraag is niet onbelangrijk, want een alcholist zal vechten als een leeuw om het contact met de fles te blijven behouden. Het opnieuw verwerven van de controle over het alcoholgebruik is echter niet makkelijk. De meeste alcoholisten zullen er dan ook niet in slagen, op een bepaald moment gaan ze opnieuw mateloos drinken. Volledig droogleggen is dan ook de enige echt aanvaardbare methode.

Genezen van een drankprobleem kan een langdurig en moeizaam proces zijn dat niet altijd een goed einde kent. Ook wie volledig gestopt is met drinken, loopt voortdurend het risico op hervallen. Dat betekent dat de man of vrouw in kwestie moet kunnen rekenen op steun van familie of vrienden. Vooral voor familieleden is het niet altijd makkelijk om samen te leven met iemand die aan alcohol is verslaafd.

Syndicatie