Kan cafeïne constipatie of moeilijke stoelgang veroorzaken?

Kan cafeïne constipatie of moeilijke stoelgang veroorzaken?

Koffie en soft drinks kunnen aanleiding geven tot constipatie of moeilijke stoelgang

Wie last heeft van constipatie of moeilijke stoelgang, zal van de dokter steevast te horen krijgen dat hij of zij veel water moet drinken. Dat is een logisch advies, want water helpt de faecaliën om zich een weg door de darm te banen. Tot maximaal drie liter water per dag zal het makkelijker maken om naar de wc te gaan, hoewel bij de meeste mensen een hoeveelheid van één tot anderhalve liter zal volstaan.

Niet iedere drank is echter even bevorderlijk voor onze grote behoeften. Kan cafeïne constipatie of moeilijke stoelgang veroorzaken?, is een veelgehoorde vraag bij de dokter. Het antwoord op deze vraag luidt – helaas voor de vele koffedrinkers – inderdaad ‘ja’. Cafeïne heeft namelijk een dehydratrend effect, waardoor de stoelgang bemoeilijkt in plaats van vergemakkelijkt worden. Laat daarom koffie en thee staan totdat de stoelgang weer normaal is.

Koffie, maar ook soft drinks, kunnen dus aanleiding geven tot de problemen wat betreft constipatie of moeilijke stoelgang. Een logische vraag is dan hoe het eigenlijk met spiritualiën zit. Die dehydrateren eveneens het lichaam, zodat te grote dosissen alcohol moeten worden vermeden. Vanwege het lagere alcoholgehalte is bier minder schadelijk voor een goede stoelgang.