Wijn zonder alcohol is gezonder dan rode wijn met alcohol

Wijn zonder alcohol is gezonder dan rode wijn met alcohol

Hoe gezond is rode wijn?

Sommige liefhebbers van een biertje of een wijntje geven bewust de voorkeur aan rode wijn. We worden namelijk overal om de oren geslagen met de boodschap dat rode wijn, mits in beperkte mate gedronken, eerder gezond dan schadelijk is. Sommige levensgenieters profiteren van deze wetenschap om stiekem toch maar een paar glaasjes extra te drinken. Maar is het wel bewezen dat rode wijn goed is voor de gezondheid?

Gemma Chiva-Blanch, een onderzoekster aan de universiteit van Barcelona, voerde daaromtrent een studie uit die nogal wat stof deed opwaaien. De resultaten van dat onderzoek stonden te lezen in Circulation Research, het blad van American Heart Association. De studie bevatte niet zo’n goed nieuws voor de liefhebbers van een glaasje traditionele rode wijn.

Wijn zonder alcohol is gezonder dan rode wijn met alcohol, zo bleek namelijk uit de resultaten van het onderzoek. Bleek namelijk dat wijn die geen alcohol bevatte de bloeddruk meer verlaagde bij mannen die gevaar lopen op een hartaandoening dan wijn die wel alcohol bevat of dan gin en andere spiritualiën.

Hoe gezond is rode wijn?, is dan een volgende logische vraag. Volgens Gemma Chiva-Blanch kan het dagelijks drinken van niet-alcoholische wijn de risico’s op een hartaanval of een trombose reduceren. Maar ook gewone rode wijn kan die risico’s terugdringen, zij het in iets mindere mate dan niet-alcoholische.

Het is echter nog veel te vroeg om al vergaande conclusies uit het onderzoek te trekken. Niet alle resultaten van de tot dusver gedane studies wijzen namelijk in dezelfde richting. Een andere studie toont aan dat het drinken van een beperkte hoeveelheid gin weinig of geen invloed heeft op de gezondheid. Diezelfde studie geeft aan dat de consumptie van rode wijn niet noodzakelijk aanleiding moet geven tot een betere gezondheid.

Syndicatie