Kinderen van oudere vaders hebben meer kans op autisme dan kinderen van jonge vaders

Kinderen van oudere vaders hebben meer kans op autisme dan kinderen van jonge vaders

Autisme is gevolg van combinatie van genen en omgevingsfactoren

In het geval van autisme klinken de klassieke vragen maar al te bekend in de oren: is er sprake van genetische factoren of spelen er omgevingsfactoren een rol? Volgens recent onderzoek zou er sprake zijn van een combinatie van beide factoren, waarbij genetische en omgevingsfactore op elkaar zouden inspelen.

De resultaten van de studie verschenen in het blad Nature. 10 tot 20% van autisme zou te wijzen zijn aan het op grote schaal verkeerd copiëren van DNA bij het samensmelten van de genen. Daarnaast zou nog eens een bijkomende 14% afkomstig zijn van de plaats waar deze verkeerde copiën worden aangetroffen, meer bepaald in de hersenen. Mensen met autisme lopen zes keer meer kans op DNA-fouten in de hersenen dan mensen die geen storing uit het autistisch spectrum hebben. 

Thomas Insel, dokter en directeur van het Amerikaans National Institute of Mental Health, blogde in reactie op de studie dat het risico op autisme niet afhankelijk is van het aantal genetische mutaties, maar van de plaats waar die zich bevinden. Meteen legt hij de link naar de omgevingsfactoren, die kunnen teruggaan naar de eicel van de moeder en het sperma van de vader. Op dat moment wordt de factor ouderdom belangrijk.

Kinderen van oudere vaders hebben meer kans op autisme dan kinderen van jonge vaders, zo bleek uit het onderzoek. Kinderen met autisme hebben zes keer meer kans op een vader van meer dan 40 jaar oud dan op een eentje van 20 jaar. In het geval van meisjes ligt dit risico zelfs maar liefst 17 keer hoger.

Autisme is gevolg van combinatie van genen en omgevingsfactoren. In het geval van de genen moet er rekening mee worden gehouden dat bij iedere mens DNA verkeerd werd gecopieerd, maar dat hoeft dus niet noodzakelijk aanleiding te geven tot autisme.  Wijzigingen in het DNA duiken vier keer vaker op in DNA afkomstig van de vader dan in DNA afkomstig van de moeder. Bovendien nemen de kansen op wijzigingen in het DNA toe met de ouderdom van de vader.

 

Syndicatie