Het duurt gemiddeld 24 uur voor de cafeïne uit koffie uit ons systeem is verdwenen

Het duurt gemiddeld 24 uur voor de cafeïne uit koffie uit ons systeem is verdwenen

Cafeïnegehalte in ons lichaam halveert om de zes uur

Er is in de afgelopen jaren heel wat onderzoek omtrent koffie verricht en sommige van die studies hebben merkwaardige resultaten opgeleverd. Het duurt bijvoordbeeld gemiddeld 24 uur voor de cafeïne uit koffie uit ons systeem is verdwenen, zo blijkt uit een recente studie. Niemand had verwacht dat het zo lang zou duren alvoren cafëine volledig uit ons lichaam is verwijderd.

Het cafeïnegehalte in ons lichaam halveert namelijk om de zes uur, iets waar de medische wetenschap tot voor kort geen flauw besef van had. Hieruit blijkt klaar en duidelijk dat het drinken van koffie vlak voor het slapen gaan ten stelligste moet afgeraden worden. Sommige mannen of vrouwen zullen ogenschijnlijk weinig hinder ondervinden van het drinken van koffie voor slaaptijd, maar ze zullen hoe dan ook de kwaliteit van hun slaap zien achteruitgaan. Cafeïne reduceert namelijk de tijd van de kostbare REM slaap.

Hoe schadelijk is het drinken van koffie? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Veel mensen kunnen gewoonweg niet meer zonder hun bakje troost, ze functioneren minder goed wanneer ze niet regelmatig een kop koffie kunnen drinken. In de wereld van vandaag is koffie drinken bovendien een zeer aanvaarde gewoonte, niemand zal zich vragen stellen wanneer iemand regelmatig zijn portie cafeïne tot zich neemt.

Het is echter precies om die cafeïne waar alles om draait, want de wetenschap is er niet helemaal zeker van dat deze stof absouut onschadelijk is. Bovendien moeten er ook vraagtekens worden geplaats bij de reden waarom iemand koffie drinkt. Wie dat drinkt om wakker te blijven of om beter te presteren op het werk, kan toch beter zijn leefgewoonten eens grondig analyseren. Een verslaafdheid aan koffie, in welke mate dan ook, kan er op wijzen dat het gevoerde leven allesbehalve gezond mag worden genoemd.