Kwikgehalte in kinderen met autisme even hoog als bij gewone kinderen

Kwikgehalte in kinderen met autisme even hoog als bij gewone kinderen

Studie wijst uit dat bloed van autistische kinderen niet meer kwik bevat

Sommige wetenschappers gingen er van uit dat kwik in het bloed een mogelijke oorzaak van autisme was. Een recente studie wijst echter uit dat het bloed van autistische kinderen niet meer kwik bevat dan dat van kinderen die niet aan autisme lijden. Daarmee lijkt er een definitief een einde te zijn gekomen aan een discussie die al lang aansleept.

Kinderen met relatief hoge kwikgehalten in het bloed blijken relatief gezien veel vis te eten, zo blijkt uit het onderzoek. De studie werd uitgevoerd door Irva Hertz-Picciotto, epidemiologist, professor en hoofd onderzoek aan de University of California. Irva Hertz-Picciotto is tevens researcher aan het MIND Institute in Davis in de staat Californië. Zij is op basis van haar studie tot de conclusie gekomen dat kwik geen rol speelt bij autisme, zoals lange tijd is gedacht.

Hertz-Picciotto laat de deur echter op een kier, haar studie wijst weliswaar uit dat kwik volgens haar autisme niet veroorzaakt maar tot een sluitende conclusie is zij niet gekomen. Een aantal kinderen die met een kwikbevattend medicijn werden ingespoten – de meeste vaccins aan kinderen toegediend bevatten tegenwoordig geen kwik meer – bleken niet meer of niet minder vatbaar voor autisme dan andere kinderen. De bloedstalen werden genomen van kinderen bij wie al autistische symptomen vastgesteld waren.

Irva Hertz-Picciotto stelde dat haar onderzoek in twijfel wordt getrokken door een aantal organisaties gevormd door de ouders van kinderen met autistische kinderen.
Deze kregen steun van Jim Moody, directeur van de Coalition for SafeMinds (Sensible Action for Ending Mercury-Induced Neurological Disorders), een organisatie die de risico’s of blootstelling aan kwik bij kinderen onderzoek. Moody merkt op dat het geen zin heeft om chronische schade aangericht door kwik te onderzoeken, gezien dit de bloedbaan vrij snel verlaat. Wordt er toch kwik in het bloed aangetroffen, dan zou dit gevolg zijn van andere oorzaken zoals de consumptie van vis, het gebruik van producten voor persoonlijke verzorging, vaccins enzovoort.

Hiervoor heeft Irva Hertz-Picciotto echter al een mogelijke verklaring geformuleerd. Zij vermoedt namelijk dat kinderen met autisme hogere kwikgehalten in het bloed hebben vanwege het feit dat hun lichaam niet zo makkelijk van kwik wordt gezuiverd als dat van gewone kinderen. Het gedurende geruime tijd opstapelen van kwik in het bloed zou volgens Irva Hertz-Picciotto uiteindelijk toch een rok kunnen spelen bij het ontstaan van autistische symptomen. Andere wetenschappers kwamen met de hypothese dat kwik zich opstapelt in de hersenen van kinderen met autisme, waardoor de lagere kwikniveaus in het bloed verklaard zouden kunnen worden.

Syndicatie