Zijn binnenkort de oorzaken van autisme bekend?

Zijn binnenkort de oorzaken van autisme bekend?

Overgestimuleerde hersencellen kunnen symptomen veroorzaken die wijzen op autisme

De wetenschap zoekt al jarenlang naar de oorzaken van autisme, zonder veel resultaten tot dusver. Voorlopig hebben we nog altijd het raden naar wat deze aandoening veroorzaakt. Pas wanneer de oorzaken van autisme zijn gevonden, kan er eventueel worden gezocht naar een aangepaste behandeling. De verschillende studies die rond autisme gebeuren, worden dan ook met de grootste aandacht gevolgd.

Zijn binnenkort de oorzaken van autisme bekend? Het zou kunnen van wel, want onderzoekers aan de Amerikaanse Stanford University hebben een interessante ontdekking gedaan bij proefnemingen met muizen. Een aantal muizen kregen proteïnen ingeplant die gevoelig waren voor licht in die delen van de hersenen die gevoelig zijn voor sociaal gedrag. Vervolgens werden die proteïnen met een blauwe laserstraal geactiviteerd.

Overgestimuleerde hersencellen kunnen symptomen veroorzaken die wijzen op autisme, zo bleek uit de proefnemingen. Volgens de resultaten van het onderzoek verschenen in Nature vertoonden de muizen met inplantingen duidelijke wijzigingen in hun sociaal gedrag. De muizen die autistische kenmerken gingen vertonen, gingen bijvoorbeeld heel anders om met hun soortgenoten.

Daarmee wordt nieuw bewijs geleverd dat autisme en andere hersenaandoeningen als schizofrenie veroorzaakt kunnen worden door de circuits in de hersenen die overgevoelig zijn aan stimulantie. Karl Deisseroth, onderzoeker aan Stanford University en één van de auteurs van het onderzoek, hoopt dat we nu een indicatie gaan krijgen over wat er misloopt in het geval van autisme.

Het is nog te vroeg om al de gevolgen van de ontdekking te definiëren, maar wetenschappers hopen toch al op basis van de nieuwe informatie op termijn nieuwe therapieën te kunnen ontwikkelen die de omgang met mensen die leiden aan stoornissen uit het autistisch spectrum kunnen vergemakkelijken.

Syndicatie