10% van mensen met Anorexia Nervosa kunnen aan de aandoening sterven

10% van mensen met Anorexia Nervosa kunnen aan de aandoening sterven

Anorexia Nervosa kan met succes worden behandeld, symptomen kunnen verdwijnen

De tijd dat er wat lacherig werd gedaan over Anorexia Nervosa is voorbij. De medische wetenschap heeft al geruime tijd gewaarschuwd dat de aandoening veel erger is dan op het eerste gezicht wordt aangenomen. Er gebeurt nog steeds veel onderzoek naar de ziekte, waarbij regelmatig nieuwe ontdekkingen worden gedaan. Het plaatje dat we zo krijgen, wordt steeds vollediger.

Nochtans valt er nog steeds heel wat werk af te leggen. Zo is het bijvoorbeeld nog altijd niet helemaal duidelijk hoe Anorexia Nervosa precies wordt veroorzaakt. Blijkbaar spelen er een aantal factoren een rol, factoren die steeds van psychische aard zijn. In ieder geval speelt bezorgdheid over het uiterlijk een rol, wat meteen ook verklaart waarom de aandoening meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Een bijkomende handicap is dat mensen met Anorexia Nervosa bijzonder handig zijn in het verbergen van de aandoening. Daardoor kan ze ernstige vormen aannemen alvorens de omgeving doorheeft dat er daadwerkelijk iets aan de hand is. Het is echter belangrijk dat er zo snel mogelijk wordt ingegrepen, want de gevolgen van Anorexia Nervosa kunnen ernstig zijn.

 10% van de mensen met Anorexia Nervosa kunnen aan de aandoening sterven, wat meteen aangeeft hoe ernstig de situatie is. Het is dus zaak om zo snel mogelijk met de dokter contact op te nemen. Eigenlijk zou het minste vermoeden van de aandoening al moeten volstaan om een alarmbelletje te laten rinkelen. Kleine aanwijzigingen kunnen inderdaad in de richting van de ziekte wijzen. 

Er is echter ook goed nieuws. Anorexia Nervosa kan met succes worden behandeld, waarbij de symptomen zelfs in belangrijke mate kunnen verdwijnen. Het verloren gewicht kan worden teruggewonnen, de bezorgdheid over het gewicht kan gedeeltelijk verdwijnen. Het spijtige is echter dat niet in alle gevallen succes met de behandeling kan worden gegarandeerd. Sommige hardnekkige Anorexia Nervosa zullen uiteindelijk toch sterven als rechtstreeks gevolg van de aandoening. 

Syndicatie