Belang van darmflora in ons lichaam kan moeilijk overschat worden

Belang van darmflora in ons lichaam kan moeilijk overschat worden

Bacteriën in ons lichaam vormen sleutel tot onze gezondheid

Hier volgt een advies dat u dokters niet snel zult horen geven: draag goed zorg voor de bacteriën die in uw lichaam leveren, speciaal de darmflora. De aanwijzigingen dat deze een zeer belangrijke rol spelen bij de instandhouding van de gezondheid van ons lichaam.

Eigenlijk ligt de zaak heel eenvoudig: de darmflora moet de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid aangereikt te krijgen, zoniet loopt er iets mis. Wanneer ze er niet in slagen om te overleven op het voedsel dat hun gastheer gebruikt, gaan ze hun voeding elders zoeken. De gevolgen laten zich dan raden: er kunnen allerlei vervelende neveneffecten ontstaan zoals bijvoorbeeld die uiteindelijk darmkanker kunnen veroorzaken.

Het belang van de darmflora in ons lichaam kan moeilijk overschat worden, de bacteriën in ons lichaam vormen de sleutel tot onze gezondheid. De volgende vraag is dan ook wat we moeten doen om gezond te blijven. De bekende chef kok Mayumi Nishimura, die onder andere voor Madonna werkt, heeft zich gespecialiseerd in het maken van maaltijden voor kankerpatiënten in een ziekenhuis in Boston.

Het dieet samengesteld door Nishimura kan onder andere constipatie helpen voorkomen, evenals menstruatiepijnen, lichaamsgeuren enzovoort. Zij – Mayumi is een vrouw – heeft zelf de positieve gevolgen van haar dieet ondervonden. Haar jeukende huis – het gevolg van een allergie – verbeterde zienderogen nadat ze op het juiste dieet was overgestapt.

Dat juiste dieet kan ook zeer smakelijk zijn, we hoeven ons daar niets saais bij voor te stellen. De persoonlijke voorkeur van Mayumi gaat uit naar algen in een miso soepje. Daarvoor koopt ze hijiki – een vorm van bruine zeewieren – en verwerkt die samen met wortelen en uien in haar soep. Die soep wordt met een sojasausje overgoten. Als ontbijt gaat de voorkeur van Mayumi uit naar gekookte granen. Eén ding zal duidelijk zijn: dit dieet wijkt duidelijk af van wat de meesten van ons gebruiken.

Syndicatie