Time out kan belangrijk zijn in omgang met border line patiënten

Time out kan belangrijk zijn in omgang met border line patiënten

Border line patiënten zijn als geen ander meester in de creatie van conflictsituaties

Wie vaak in contact komt met border line patiënten, zal uit eigen ervaring weten dat dit allesbehalve een makkelijke opgave is. Borders liners hebben geen vrede met zichzelf, maar al evenmin met hun omgeving. Dit vertaalt zich in een relatie tot de buitenwereld die helemaal anders is dan wat we van niet-border liners gewend zijn.

Een opvallende factor bij border line patiënten is de voortdurende wisseling van aantrekken of afstoten. Iemand – een familielid of een partner – kan eerst op een voetstuk worden gezet, maar in een volledige fase volledig worden verguisd. In geval van verguizing is die totaal, dat wil zeggen van de man of vrouw in kwestie zal geen spaander heel worden gelaten.

Bijkomende handicap is dat de stemmingswisselingen zich razendsnel kunnen voltrekken. Het probleem is dat border line patiënten het ene moment poeslief kan zijn en het volgende moment gaat uitfreaken in woedeaanvallen die hun weerga niet kennen. Een ontketende border liner is een allesbehalve prettig plaatje. Zaak is daarom om conflicten zo veel mogelijk te vermijden.  

Het invoeren van een time out kan daarom belangrijk zijn in de omgang met border line patiënten. Dat betekent dat beide partijen met elkaar afspreken om de wederzijdse scheldpartijen voor onbepaalde tijd stop te zetten. In prakijk mag ook degene die de time out aanvroeg deze opnieuw verbreken. Zo’n time out is noodzakelijk om te beletten dat de gemoederen te hoog gaan oplopen.  

Border line patiënten zijn als geen ander meester in de creatie van conflictsituaties, zodat het zaak is om het hoofd (erg) koel te houden. Vaak is het echter niet (meer) mogelijk om conflictsituaties te vermijden, want de gegeven prikkels zullen van dusdanige aard zijn dat de tegenpartij haast niet anders kan dan de border liner tegenpartij geven. Tegen die achtergrond kan een time out heilzaam zijn.