Dieet: wilskracht alleen volstaat niet om kilo's kwijt te spelen

Dieet: wilskracht alleen volstaat niet om kilo's kwijt te spelen

Enkele tips die het volgen van een succesvol dieet vergemakkelijken

Kilo's verliezen is niet zo makkelijk als het soms in de media wordt voorgesteld, jammer genoeg. We leven in een tijdperk waarin om de haverklap wordt gewaarschuwd voor overgewicht, zeg maar obesitas. Overal wordt ons met advies om de oren geslagen over de manier waarop we overtollige kilo's kunnen kwijtspelen. Af en toe lijkt het er op dat het er alleen op aankomt om de juiste producten te kopen om de kilo's vanzelf te zien vliegen. Zo werkt het uiteraard allemaal niet.

Het volgen van het doorsnee dieet vergt wel degelijk grote inspanningen, vanzelf weigert het overtollig vet om te verdwijnen. Het volgen van een strikt dieet is een conditio sine qua non, gekoppeld aan de noodzakelijke lichaamsbeweging. Vertrekkende vanaf deze basis kan een programma worden uitgewerkt dat uiteindelijk moet leiden tot gewichtsverlies.

Wat moet iemand die wil vermageren, denken van de tips en adviezen die hem of haar kwistig om de oren worden gestrooid? Sommige van die tips zijn wel degelijk bruikbaar. De bekende Amerikaanse dieetspecialiste Lisa Sanders van Yale University stelt bijvoorbeeld dat het geen zin heeft om alleen op wilskracht 10 kilo of meer kwijt te spelen. Het is makkelijk om het mislukken van een dieetcampagne aan een gebrek aan wilskracht te weten. Om daadwerkelijk gewicht te verliezen, komt er echter veel meer om de hoek kijken dan alleen maar een sterke wil.

Martha Beck, life coach en auteur van The Four Day Win: End Your Diet War and Achieve Thinner Peace, is zelfs van mening dat wilskracht het afvallen kan bemoeilijken. Iemand gaat zich zo sterk focussen op het kwijtspelen van kilo's dat het een obsessie wordt. In dat geval zal hij of zij bijvoorbeeld zo sterk proberen om de gedachte aan zijn of haar lievelingsvoedsel te verdringen dat die gedachte precies de hele tijd door zijn hersenen spookt. Op een bepaald moment kan de verleiding te groot worden, met alle gevolgen van dien.

Een veel verstandigere aanpak is om op een rustige manier te diëten, zonder al te veel nadenken. Wie relaxt en rustig op dieet gaat, zal nog altijd de kans hebben om van het leven te genieten. Dat is niet het geval bij wie continu bezig is om zijn wilskracht te testen. Vertrouw dus minder op die wilskracht dan op het realiseren van de vooropgestelde doelstellingen zonder dat er obsessionele gedachten bij komen kijken.

Syndicatie