Hoe kan Anorexia Nervosa behandeld worden?

Hoe kan Anorexia Nervosa behandeld worden?

Snel ingrijpen kan in sommige gevallen van Anorexia Nervosa zijn

Anorexia Nervosa is een aandoening die ernstige gevolgen kan hebben voor iedereen die er aan lijdt. Er zijn verschillende vormen van behandeling mogelijk voor deze eetstoornis, waarbij echter succes nooit gegarandeerd kan worden. De te volgen behandeling zal door de dokter vastgesteld worden op basis van de symptomen van Anorexia Nervosa.

In sommige gevallen is een spoedbehandeling noodzakelijk, meer bepaald wanneer de Anorexia Nervosa-patiënt symptomen ondervindt die wijzen op uitdroging, ondervoeding, problemen met de nieren, een onregelmatige hartslag en andere factoren die levensbedreigend zijn. In deze gevallen kan zelfs een gedwongen voeding via sonde overwogen worden.

Het belangrijkste probleem bij de behandeling van Anorexia Nervosa is dat de patiënten hun probleem zelf niet of zelfs met zeer veel moeite gaan ontkennen. Wie lijdt aan Anorexia Nervosa zal in de meeste gevallen kost wat kost ontkennen dat er een probleem is. Bovendien zijn niet alle gevallen van Anorexia Nervosa dezelfde, eigenlijk moet elk geval apart bekeken worden. Een one-stop oplossing voor Anorexia Nervosa is dus niet voorhanden. De behoeften en en de noden van iedere Anorexia Nervosa-patiënten zijn anders.

De bedoeling van de behandeling is om de Anorexia Nervosa-patiënt terug op een normaal gewicht te krijgen. Bovendien wordt er ook aandacht besteed aan meer emotionele problemen, zoals gebrek aan zelfvertrouwen, verkeerde gedachtengangen en wijzigingen in het gedrag. De volgende behandelingsmethodes worden in geval van Anorexia Nervosa het vaakst toegepast:

*Medicatie: sommige antidepressiva van de categorie selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) worden gebruikt om Anorexia Nervosa onder controle te krijgen. Sommige antidepressiva helpen de slaap bevorderen en de eetlust stimuleren.

* Psychotherapie: kan op verschillende manieren gebeuren, waaronder cognitieve therapie en behavioral therapie. Bedoeling is opnieuw om gezond te leren eten en het gewicht terug op een normaal niveau te krijgen.

*Voedingsadvies is een andere manier om Anorexia Nervosa te behandelen. De patiënt zal vaak moeten leren om weer terug normaal te eten.

*Groeps- en familietherapie spreken in beide gevallen voor zichzelf. De familie is van groot belang om Anorexia Nervosa te helpen overwinnen.

*Hospitalisatie: in het ergste geval kan een Anorexia Nervosa-patiënt in het ziekenhuis opgenomen worden.

Syndicatie