Kan azijn helpen om gewicht te doen verliezen?

Recente studies met muizen geven aan dat azijn wel degelijk kan helpen om vetcellen te verbranden

Kan azijn helpen om gewicht te doen verliezen? Er doen heel wat stadslegenden de ronde over azijn als hulpmiddel bij een dieet. De vraag is of azijn inderdaad helpt, dan wel of het gewoon een zoveelste verhaaltje betreft. Er is echter goed nieuws op komst voor mensen met overgewicht: recente studies met muizen geven aan dat azijn wel degelijk kan helpen om vetcellen te verbranden.

Toch is het op basis van de uitslagen van het onderzoek te vroeg om al te stellen dat azijn een rol kan spelen bij gewichtsverlies. Op de eerste plaats moet nog bewezen dat het effect dat bij muizen optrad ook bij mensen zal optreden. Toch is niet echt verbazingwekkend dat er klinische testen gebeuren met azijn in het kader van gewichtsverlies, want de vloeistof wordt al langer genoemd als verbrander van vetcellen.

In de studie met de muizen kregen de diertjes ofwel azijnzuur (de belangrijkste chemische stof in azijn), ofwel water toegediend via een buisje in de maag. Alle muizen kregen dezelfde voeding. De conclusie van het onderzoek luidde dat de muizen die azijn toegediend kregen 10% minder lichaamsvet ontwikkelden dan andere muizen, hoewel beide groepen dezelfde hoeveelheid voedsel voorgeschoteld kregen. Algemeen wordt aangenomen dat het azijnzuur de genen stimuleren die proteïnen produceren die vet afbreken. Het gevolg is dat het gewicht minder snel toeneemt wanneer azijnzuur wordt toegediend.

Toch zijn de capaciteiten van azijnzuur - en van azijn dus - als afbreker van vet nog steeds niet wetenschappelijk bewezen. Er zal meer wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk zijn alvorens het zover is. Ook over de rol van azijnzuur - en van azijn dus - als eetlustremmer is nog niets definitiefs gezegd. Een paar theelepeltjes azijn vlak voor het eten zouden de eetlust remmen, zo stellen heel wat dieetspecialisten. Wetenschappelijk bewijs daaromtrent is echter nog steeds niet voorhanden, zodat deze waarheid voorlopig met een korrel zout moet genomen worden.

Wie op basis van een dieet van azijnzuur - en van azijn dus - gewicht verliest, doet dat omdat hij of zij minder calorieën tot zich nemen, niet omdat ze azijnzuur tot zich nemen. Azijn zelf is bovendien een caloriearme vloeistof, met slechts 3 caloriën per theelepel azijn. Het zou echter fout zijn om te geloven dat azijnzuur - en azijn dus - het droommiddel zou zijn om snel gewicht te verliezen.

Syndicatie