Kinderen die veel chocola en zoetigheid eten kunnen gewelddadig worden

Kinderen die veel chocola en zoetigheid eten kunnen gewelddadig gedrag ontwikkelen

Het consumeren van veel snoep in de jeugd kan op latere leeftijd gewelddadig gedrag stimuleren, onmiddellijke bevrediging die snoepgoed geeft kan tot impulsief gedrag leiden.

Kinderen die veel chocola en zoetigheid eten kunnen gewelddadig gedrag ontwikkelen, zo blijkt uit een Britse studie die nogal wat stof deed opwaaien. Het consumeren van veel snoep in de jeugd kan namelijk op latere leeftijd gewelddadig gedrag stimuleren. De onmiddellijke bevrediging die snoepgoed geeft kan tot impulsief gedrag leiden.

Onderzoekers van de universiteit van Cardiff kwamen tot de conclusie dat 10-jarigen die dagelijks veel snoepgoed aten meer kans hadden op de ontwikkeling van gewelddadig gedrag wanneer ze volwassen waren. De studie is de eerste die betrekking hadden op het onderzoek van de gevolgen van de voedingsgewoonten tijdens de kindertijd op volwassen gedrag. De uitslagen van het onderzoek verschenen in het British Journal of Psychiatry en waren een initiatief van het
Royal College of Psychiatrists.

Eerder was al een verband ontdekt tussen voeding en hyperactief gedragen. Aanwijzingen voor een verband tussen snoepen en gewelddadig gedrag waren er echter nog niet. Simon Moore, de teamleader van het onderzoek, stelde vast dat zoetigheid impulsief gedrag in de hand werd, terwijl impulsiviteit later kan overgaan in gewelddadig gedrag. Dat gewelddadig gedrag kan bedoeld zijn om via geweld te krijgen wat ze willen. Moore en zijn collega’s hebben hun sporen al verdiend met onderzoek dat voordien werd gevoerd rond menselijk gedrag.

In het geval van deze studie werd beroep gedaan op de data van bijna 17.500 mensen. De data waren opgeslagen in het archief van het British Cohort en starten vanaf 1970. Vanaf dat jaar werden verschillende onderzoeken uitgevoerd die betrekking hadden op gezondheid, opvoeding, sociale en economische omstandigheden. Er werd ook telkens melding gemaakt van het snoepgedrag. De data werden verzameld wanneer de deelnemers 5, 10, 26, 30, 34 en 42 jaar oud waren.

Andere variabelen die werden opgenomen in het onderzoek, bleken uiteindelijk weinig invloed te hebben op de resultaten ervan. Zo werd het gedrag van kinderen op 5-jarige leeftijd geanalyseerd, maar ook de omstandigheden van hun geboorte. Er werd gekeken naar agressie en impulsiviteit op de leeftijd van 10 jaar, waarbij onder andere de getuigenis van de leraars van het kind in het onderzoek werden opgenomen. Daarnaast werd ook rekening gehouden met de intelligentie van de kinderen op de leeftijd van 5, onder andere op basis van tekeningen en vocabulairtesten.

69% van de deelnemers aan het onderzoek die gewelddadig gedrag ontwikkeld hadden op de leeftijd van 34 jaar, bleken bijna elke dag snoep en chocolade te hebben gegeten toen ze nog kind waren. De uitslagen van het onderzoek wijzigden niet noemenswaardig wanneer er met andere variabelen rekening werd gehouden. Moore is van mening dat kinderen die regelmatig veel snoep kregen niet konden wachten tot hun verlangens bevredigd waren, wat de ontwikkeling van gewelddadig gedrag in de hand werkte.

Syndicatie