Natuurlijk hormoon kan een belangrijke rol spelen in de strijd tegen obesitas of zwaarlijvigheid

Natuurlijk hormoon kan een belangrijke rol spelen in de strijd tegen obesitas of zwaarlijvigheid

Studie toont dat het irisinehormoon calorieën helpt verbranden bij obesitas of zwaarlijvigheid

Eén van de ziekten van de moderne tijd is zonder meer obesitas of zwaarlijvigheid. In de Verenigde Staten is het al een heuse plaag, maar ook in Europa en in andere delen van de wereld lopen steeds meer mensen rond die (veel) overbodige kilo’s met zich mee moeten torsen. Die extra kilo’s kunnen de gezondheid ernstig schaden.

Obesitas of zwaarlijvigheid wordt beschouwd als een aandoening die onder meer verantwoordelijk is voor hart- en vaatziekten, maar daar stopt het niet mee. Dikke mensen lopen ook een groter risico op diabetes of suikerziekte, maar waarschijnlijk ook op andere dodelijke ziekten als kanker.

De medische wetenschap zoekt al geruime tijd naar een geneesmiddel dat succesvol kan worden ingezet in de strijd tegen obesitas of zwaarlijvigheid, tot dusver echter met niet zo heel veel succes. Recent werd echter een interessante nieuwe denkpiste ontwikkeld, langs waar eventueel een nieuw succesvol medicijn kan worden ontwikkeld.

Een natuurlijk hormoon kan een belangrijke rol spelen in de strijd tegen obesitas of zwaarlijvigheid, zo denken wetenschappers van de universiteit van Harvard. Dit hormoon zou tijdens het leveren van inspanningen wit vet omzetten in bruin vet. De belangrijkste functie van laatstgenoemde is het lichaam opwarmen. Maar niet alleen extra kilo’s zouden worden bestreden, ook tegen diabetes zou het hormoon een heilzame werking hebben.

De studie toont aan dat het irisinehormoon calorieën helpt verbranden bij obesitas of zwaarlijvigheid, zo blijkt het verslag over het rapport dat in het blad Nature is verschenen. Bruce Spiegelman, celbioloog aan het Dana Farber Cancer Institute en professor aan de Harvard Medical School, gelooft sterk in het succes van het geneesmiddel dat zijn team op basis van het irisinehormoon wil helpen ontwikkelen.

Syndicatie