Niet elke vorm van dieet garandeert blijvende resultaten

Niet elke vorm van dieet garandeert blijvende resultaten

Kies steeds voor de gulden middenweg

Er bestaan verschillende vormen van dieëten, waarbij niet elke vorm van dieet even efffectief is. In sommige gevallen raakt iemand zijn kilo’s wel snel kwijt, maar worden die weer even snel weer teruggewonnen. Het komt er dus op aan om de juiste keuzes te maken. Mits enige moeite zal iedereen wel een dieet vinden dat bij hem of bij haar past.

De man of vrouw in kwestie moet echter steeds goed beseffen dat kilo’s die als gevolg van een dieet verloren gingen, nooit definitief verloren zijn. Het blijft opletten geblazen, men zal nog jarenlang goed zijn voeding en zijn leefgewoonten in  de gaten moeten houden. Vergeet ook niet om voldoende lichaamsbeweging te nemen, zoniet zal het gewicht snel opnieuw op het niveau van voor het volgen van dieet zijn.

In dat verband kan het zinvol zijn om naar een specialist ter zake te luisteren. David Ludwig, directeur van de New Balance Foundation Obesity Prevention Center aan het Children’s Hospital Boston en professor aan Harvard Medical School, wijst er op dat niet alle calorieën dezelfde zijn. In plaats van vet of koolhydraten volledig te vermijden, is het volgens Ludwig beter om een gevarieerd dieet te volgen op voorwaarde dat de aandacht vooral uitgaat naar de kwaliteit van de ingrediënten.

Kies steeds voor de gulden middenweg, zo adviseert Ludwig. Niet elke vorm van dieet garandeert blijvende resultaten en het is dus zaak om geen nutteloze inspanningen te doen. Hij deed onderzoek bij 21 volwassenen tussen 18 en 40 jaar die aan overgewicht leden en die na een dieet 10 tot 15% van hun gewicht verloren. Vervolgens werden de proefpersonen op een dieet gezet dat arm was aan vet of aan koolhydraten.

Laatstgenoemde categorie scoorde uiteindelijk het beste, zelfs zonder veel fysieke activiteiten te beoefenen. Wie een dieet arm aan koolhydraten volgde verbrandde ongeveer 70 calorieën per dag meer dan wie aan een dieet arm aan vet volgde. De conclusie van Ludwig is dan ook kort en duidelijk: wees erg selectief bij het kiezen van een dieet.

Syndicatie