Nieuw geneesmiddel kan eetlust helpen onderdrukken

Nieuw geneesmiddel kan eetlust helpen onderdrukken

Eerste dieetpil in tientallen jaren op komst

Zwaarlijvigheid of obesitas wordt een steeds groter probleem. Dat geldt op de eerste plaats voor de Verenigde Staten, waar naar verluidt 78 miljoen Amerikanen aan overgewicht lijden. Maar ook in Europa neemt het aantal ‘zwaargewichten’ (wanneer we dit woord mogen gebruiken) alsmaar toe. We vrezen dat de explosie aan kookprogramma’s op televisie het probleem alleen maar zal doen verergeren.

Voor de farmaceutische wereld ligt hier een belangrijk potentieel weggelegd. Wie een doeltreffend geneesmiddel ter bestrijding van obesitas kan ontwerpen, zit gebeiteld. Tot dusver is de wereld echter (letterlijk) op haar honger blijven zitten, want een doeltreffend medicijn is nog altijd niet op de markt. Verschillende farmabedrijven zijn echter op zoek naar deze jackpot, want een dieetpil zou een heuse blockbuster worden.

Misschien gaat de jackpot rinkelen voor Arena Pharmaceuticals, een kleiner farmabedrijf dat een veelbelovende pil in ontwikkeling heeft. Belangrijk is dat het bedrijf van de Food and Drug Administration toestemming heeft gekregen voor de commercialisatie van Belviq, de naam van het veelbelovend nieuwe medicijn.

Het nieuw geneesmiddel kan de eetlust helpen onderdrukken. Concreet geeft het een signaal aan de hersenen dat de eetlust verzadigd is. Daardoor zal de patiënt minder snel geneigd zijn om veel te veel te eten. We weten allemaal dat het spreekwoord zegt dat elk pondje door het mondje gaat. Wanneer er minder voedsel langs dat mondje passeert, zullen er minder overtollige kilo’s aantikken.

In feite mag er van groot nieuws worden gesproken: de eerste dieetpil in tientallen jaren is op komst. De omzet van Arena kan in de komende jaren gaan exploderen. De kans bestaat echter dat het bedrijf niet groot genoeg is om de commercialisatie van het nieuwe medicijn op zijn eentje te doen. Daarom bestaat de kans dat er een samenwerkingspil met een ander bedrijf wordt afgesloten, dan wel dat Arena door een groter farmabedrijf zal worden overgenomen.

Syndicatie