Nieuwe medicijnen op komst die helpen om gewicht te verliezen

Nieuwe medicijnen op komst die helpen om gewicht te verliezen

Therapie zou veilig zijn, dieet garandeert mensen met obesitas gewichtsverlies

In de Verenigde Staten heeft Vivus onverwachte successen gescoord met de testen voor een nieuw geneesmiddel dat gewichtsverlies garandeert. De nieuwe therapie zou voor 100% veilig zijn, een dieet met het medicijn garandeert mensen met obesitas of zwaarlijvigheid ook effectief gewichtsverlies.

Het bedrijf is met zijn nieuw medicijn niet aan zijn proefstuk toe, want eerder bracht Vivus ook al met succes een nieuw geneesmiddel tegen erectiestoornissen op de markt. Er is echter meer. Niet alleen Vivus werkt aan een nieuwe afslanker, ook twee andere Amerikaanse bedrijven hebben een gelijkaardig geneesmiddel in hun pijplijn zitten.

Het betreft meer bepaald Orexigen Therapeutics en Arena Pharmaceuticals. De interesse om zo’n gewichtsverliezer te ontwikkelen is groot, omdat de markt voor afslankers enorm is. Ze zou alleen al in de Verenigde Staten meer dan 10 miljard dollar op jaarbasis waard zijn. De strijd tegen obesitas of zwaarlijvigheid wordt dan ook met buitengewone hevigheid gestreden.

Mensen die lijden aan obesitas of zwaarlijvigheid lopen meer kansen om diabetes of hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Daarom wordt er al jarenlang gezocht naar een medicijn dat met enige kans op succes gewichtsverlies verzekert, tot dusver zonder veel succes. Het aantal patiënten die onder obesitas of zwaarlijvigheid worden gerangschikt, groeit nog elk jaar aan. Hun aantal zou met 75 procent stijgen tot 700 miljoen tegen 2015, dit volgens prognoses afgeleverd door de World Health Organization.

Leland Wilson, Vivus’s president and chief executive, is zeer optimistisch wat het succes van het nieuwe medicijn betreft. De afslanker wordt op de markt gebracht voor mensen met obesitas of zwaarlijvigheid, maar ook voor al wie aan nevenverschijnselen zoals diabetes, hoge cholesterol en hoge bloeddruk lijdt. De doelgroep is dan ook heel groot, wat maakt dat het geneesmiddel tot een blockbuster kan uitgroeien. Onder die noemer worden in de Verenigde Staten alle geneesmiddelen gerangschikt die een omzet meer dan 1 miljard dollar realiseren.

Qnexa, zoals het geneesmiddelen tegen obesitas of zwaarlijvigheid wordt genoemd, zou makkelijk 3 miljard dollar omzet per jaar kunnen omhalen. Het geneesmiddel is echter nog niet op de markt, eerst moeten drie testfasen worden doorlopen waarna aan de Food and Drug Association toestemming moet worden gevraagd voor de commercialisering. In een volgende fase kan de procedure in Europa en in andere delen van de wereld nog eens overgedaan worden.

Volgens de eerste testresultaten, die liepen over een periode van 56 weken, verloren gebruikers van het medicijn minstens 5% aan gewicht, dit in vergelijking met een testgroep die een placebo kreeg toegediend. In andere studies bedroeg de succesgraad bij mensen met obesitas of zwaarlijvigheid zelfs 67 en 70%. Die resultaten brengen mee dat de verwachtingen bij producent Vivus bijzonder hoog zijn gespannen.

Syndicatie