Sommige chemische stoffen gebruikt in potten, pannen en bakmateriaal zijn mogelijk slecht voor de gezondheid

Sommige chemische stoffen gebruikt in potten, pannen en bakmateriaal zijn mogelijk slecht voor de gezondheid

Hoe gezond is ons keukenmateriaal?

Weinig mensen zullen perfluorooctanoic acid (PFOA) kennen, een zuur dat veel wordt gebruikt om te beletten dat voedsel aankoekt tijdens het proces van bakken/koken enzovoort. Hetzelfde zuur wordt trouwens ook om dezelfde redenen gebruikt aan de binnenkant van de zakjes waarin popcorn enzovoort worden verpakt. Ook het lekken van vet wordt voorkomen door het gebruik van bovenvermeld zuur.

Sommige chemische stoffen gebruikt in potten, pannen en bakmateriaal zijn dus mogelijk slecht voor de gezondheid. Hoe gezond is ons keukenmateriaal?, is dan een logische vraag. Het antwoord op die vraag is een beetje diffuus. Volgens sommige wetenschappers zou perfluorooctanoic acid ons immuunsysteem aantasten, met mogelijk hoge cholesterol, beschadigd sperma en ADHD tot gevolg. Maar veel omtrent perfluorooctanoic acid is nog altijd speculatie, de wetenschap moet ons nog altijd komen bewijzen dat dit zuur daadwerkelijk schadelijk is.

De producten in de supermarkten moeten in de ogen van de consumenten zo goedkoop mogelijk zijn, waarbij kwantiteit vaak de voorkeur krijgt op kwaliteit. Vooral in verpakte voedingsproducten zitten nogal wat ingrediënten die vaak meer schadelijk dan bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Vaak zijn verpakte voedingsproducten erg rijk van vetstoffen en aanverwante stoffen. Vetstoffen zijn niet bepaald ‘top of the bill’ als het op gezondheid aankomt.

In veel gevallen hebben vermelde ingrediënten meer te maken met scheikunde dan met voeding. Wie probeert te achterhalen welke ingedriënten aan een bepaald product werden toegevoegd, zal vaak van een kale reis thuiskomen. Op de verpakking staat niet altijd even duidelijk vermeld wat er precies in het vermelde product werd verwerkt. De marketeers hebben namelijk een manier gevonden om te ontsnappen aan de verplichting aan te geven wat er precies als additieven en/of in de verpakking werd verwerkt. Een label zegt tegenwoordig niet alles meer.

Syndicatie