Steeds meer pillen op de markt die gewicht doen verliezen

Steeds meer pillen op de markt die gewicht doen verliezen

Vivus lanceert Qsymia, het tweede dieetmedicijn dat binnen drie weken wordt gelanceerd

Goed nieuws voor wie de kilo’s niet onder controle krijgt: hij of zij krijgt hulp van de medische wetenschap. Die hebben de speurtocht naar geneesmiddelen die gewicht helpen verliezen nog opgevoerd, met als gevolg dat er heel wat nieuwe medicijnen in de pijplijn zitten. Het is echter nog de vraag of al die potentiële medicijnen wel degelijk toestemming gaan krijgen om naar de markt te worden gebracht.

In het verleden werden er al enkele geneesmiddelen die obesitas of zwaarlijvigheid bestrijden van de markt gehaald wegens ongewenste neveneffecten. Met name het opduiken van problemen rond het hart heeft de overheden er toe verplicht om sommige medicijnen weer van de markt te halen.

Dat er ruimte is op de markt voor geneesmiddelen die obesitas of zwaarlijvigheid bestrijden, staat als een paal boven water. In de Verenigde Staten neemt het aantal gevallen van overgewicht aan een alarmerend tempo toe, maar ook in Europa zijn er steeds meer mensen die meer wegen dan medisch gezien verantwoord is.

Er komen dus ook steeds meer pillen op de markt die gewicht doen verliezen. Het bedrijf Vivus lanceerde bijvoorbeeld Qsymia, het tweede dieetmedicijn dat binnen een tijdspanne van drie weken in de Verenigde Staten werd gelanceerd. Vivus heeft toestemming gekregen van de Food and Drug Administration om Qsymia te commercialiseren, nadat eerder ook Belviq van Arena Pharmaceuticals dezelfde toestemming kreeg.

Het kan nog wel even duren alvorens beide medicijnen ook op de Europese markt verkrijgbaar zijn. In de bijsluiter waarschuwt Vivus voor alle veiligheid voor mogelijke neveneffecten. Er wordt met name gewaarschuwd voor risico’s wat betreft bepaalde effecten op het hart, maar ook wat betreft mogelijke afwijkingen bij de geboorte. Voorzichtigheid blijft in ieder geval geboden.

Syndicatie