Wat is het verschil tussen alcoholverslaving en –misbruik?

Wat is het verschil tussen alcoholverslaving en –misbruik?

Een alcoholverslaving is een veel groter probleem dan alcoholmisbruik

In de medische wereld wordt een onderscheid gemaakt tussen alcoholverslaving en –misbruik. De Amerikaanse Substance Abuse and Mental Health Services Administration vindt het zelfs erg belangrijk dat dit onderscheid wordt gemaakt, ook wat de behandeling betreft. Meestal worden beide vormen van overdadig drinken onder de noemer alcoholisme thuisgebracht.

Wat is het verschil tussen alcoholverslaving en –misbruik? De SAMSHA beschrijft alcoholverslaving als het niet kunnen terugschroeven van het overdadig drankgedrag of ook het niet kunnen stoppen met drinken. Mensen met een alcoholverslaving blijven met andere woorden drinken tot ze niet meer kunnen, er zit geen rem meer op hun drinkgedrag. Alcoholmisbruik is anderzijds het op onregelmatige tijdstippen overdadig veel drinken, maar van regelmatige dronkenschap hoeft bij deze vorm van de aandoening geen sprake te zijn.

Een alcoholverslaving is een veel groter probleem dan alcoholmisbruik, zoveel is duidelijk. Anderzijds zal misbruik tot verslaving kunnen leiden, tenzij er wordt ingegrepen. Het is dus volgens de Substance Abuse and Mental Health Services Administration aanbevolen om al in het gevolg van alcoholmisbruik om professionele hulp te verzoeken. Overigens blijft alcoholgebruik een glibberig terrein waar veel tussenvormen mogelijk zijn.