Hoe beïnvloedt de menopauze het sexueel leven van vrouwen?

Hoe beïnvloedt de menopauze het sexueel leven van vrouwen?

Het sexueel leven van vrouwen wordt kalmer naarmate de jaren verstrijken, menopauze kan een grote rol spelen

Naarmate we ouder worden, verdwijnt de sexuele drift geleidelijk aan. Helemaal verdwijnen zal de drift nooit, getuige het feit dat mensen op oude leeftijd ook nog regelmatig sex hebben. Algemeen gesproken wordt het sexueel leven van vrouwen kalmer naarmate de jaren verstrijken, evenals dat van mannen natuurlijk. De menopauze kan een grote rol spelen in het hele verhaal.

Allereerst kijken we even naar het effect dat het verwijderen van de baarmoeder heeft. Deze ingreep kan leiden tot het verlies van de sexuele lust, evenals een vermindering van de vochtontwikkeling in de vagina en het verminderen van de sexuele sensatie. Met andere woorden: het verwijderen van de baarmoeder kan een fikse domper op de sexuele beleving leggen. Wat is de band tussen het verdwijnen van de baarmoeder en het sexueel leven van vrouwen? Zonder baarmoeder gaan er hormonale wijzigingen plaatsvinden. Bovendien kunnen zenuwen en aders die belangrijk zijn voor de sexuele functie bij het verwijderen van de baarmoeder beschadigd raken. Het verwijderen van de baarmoeder kan dus een belangrijke rol spelen in het sexueel leven van vrouwen.

De menopauze – waar eveneens hormonen een grote rol in spelen – zal het sexueel leven van vrouwen eveneens ingrijpend beïnvloeden. Het verlies van oestrogeen als gevolg van de menopauze kan dan ook aanleiding geven tot grote sexuele veranderingen. In het ergste zal de sexuele drang verdwijnen, zodat het sexueel leven van vrouwen in kwestie niet meer zo veel zal voorstellen.

Bovendien kan de menopauze gepaard gaan met emotionele gevoelens die op hun beurt een negatief effect hebben op de sexualiteit. De interesse voor sex verdwijnt en/of de mogelijkheid om opgewonden te raken. Toedienen van hormonen kan het sexueel leven van vrouwen na de menopauze weer verbeteren, in die zin dat een aantal symptomen (verlies van vochtigheid in de vagina en genitale sensatie) gaan verdwijnen.

Opmerkelijk is echter dat het sexueel leven van vrouwen van sommige vrouwen na de menopauze duidelijk verbetert. Dit kan te maken hebben met het wegvallen van de angst voor zwangerschappen. Bovendien kunnen vrouwen op rijpere leeftijd minder zorgen hebben in verband met het opvoeden van kinderen, waardoor ze de kans krijgen om meer en beter van sex te genieten.

Algemeen blijft echter gelden dat de ouderdom het sexueel leven van vrouwen – evenals dat van mannen – op een lager pitje zal zetten. Dat hoeft echter niet noodzakelijk te betekenen dat u zich daarbij moet neerleggen. Enkele simpele ingrepen – bijvoorbeeld het samen bekijken van porno – kan er wel voor zorgen dat u opgewonden raakt, waardoor ‘normale’ sex opnieuw mogelijk wordt. Het sexueel leven van vrouwen hoeft dus niet noodzakelijk door de leeftijd afgeremd te worden. Wie in zijn jonge jaren graag aan sex deed, zal ook in de derde leeftijd nog eens graag van de bil gaan. Iets wat overigens perfect mogelijk is.