Matig alcoholverbruik kan risico’s op hersenbloedingen doen afnemen

Matig alcoholverbruik kan risico’s op hersenbloedingen doen afnemen

Het drinken van wijn kan bloedklonters helpen voorkomen

Matig alcoholverbruik kan de  risico’s op hersenbloedingen doen afnemen, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. Het is inderdaad medisch bewezen dat beperkte consumptie van alcohol tromboses kan helpen voorkomen. Blijkbaar kunnen matige hoeveelheden alcohol – en dan op de eerste plaats (rode) wijn - de bloedbaan gezond helpen houden. Het is maar dat u het weet.

De werking van alcohol bij de preventie van hersenbloedingen is dubbel, want alcohol helpt ook de opbouw van (slechte) cholesterol in de aders tegen te gaan. Het is precies het dichtslibben van de aders als gevolg van de opbouw van cholesterol dat de risico’s op een hersenbloeding doet toenemen. Ieder gezond iemand mag dus probleemloos ’s avonds genieten van zijn glaasje wijn, of dat glaasje wijn bij het middageten consumeren.

In vino vero, zo luidde een spreekwoord van de Romeinen. Het drinken van wijn is niet alleen een culinair gegeven, het kan ook de gezondheid ten goede komen. Voorwaarde is uiteraard dat matigheid wordt betracht. Zware drinkers kunnen zowel geestelijk als fysiek zware problemen krijgen. Iedereen kent in zijn omgeving wel voorbeelden van mensen die als gevolg van overdreven alchoholgebruik aan de rand van de afgrond zijn gebracht.

Maar matig gebruik van alcohol in het algemeen en wijn in het bijzonder lijkt vooral positieve effecten voor de gezondheid te hebben. Iedereen heeft al wel eens horen vertellen dat vooral rode wijn goed is ons lichaam. Dat is inderdaad ook zo, maar aan het drinken van wijn zijn nog andere positieve punten verbonden wat de gezondheid betreft. Of met andere woorden: drink gerust een glaasje (witte of rode) wijn, maar blijft altijd matig in het alcoholgebruik.