Stel bij een dieet steeds realistische objectieven wat betreft gewichtsverlies voorop

Stel bij een dieet steeds realistische objectieven wat betreft gewichtsverlies voorop

Dieet: zorg voor een valnet wanneer het regime moeilijk te volgen wordt

Afvallen is geen makkelijke opgave, dat zal iedereen die het ooit heeft geprobeerd kunnen bevestigen. De verleiding is groot om op een bepaald moment van de verboden vrucht(en) te proeven. Een kleine misstap kan het positief effect van de voorgaande inspanningen grondig te niet doen. Daarom is het zaak om bij het volgen van een dieet een paar voorzorgsmaatregelen te treffen.

Zorg er op de eerste plaats voor dat je kan beschikken over een sociaal netwerk, in dit geval bestaande uit mensen die je gunstig gezind zijn en die bereid zijn om je dieetinspanningen te helpen ondersteunen. Belangrijk is ook dat die ondersteunende personen geloven in je persoon en je capaciteit om kilo's te verliezen. Martha Beck, life coach en auteur van The Four Day Win: End Your Diet War and Achieve Thinner Peace, is van mening dat het belang van zo'n netwerk onmogelijk kan onderschat worden.

Dat netwerk kan familieden en vrienden omvatten, maar bijvoorbeeld ook je kinderen. Van het ondersteunende team wordt verwacht dat het je regelmatig een schouderklopje geeft. Andere vormen van steun kunnen bijvoorbeeld gezamenlijke lichaamsoefeningen zijn. Universitair onderzoek heeft uitgewezen dat samen met een partner bewegen een groter effect ressorteert dan op je eentje aan je conditie (en je gewicht) te werken. Een goede tip kan eventueel zijn om lid te worden van een sportclub, zodat je in teamverband kan sporten (volleybal, handbal, zaalvoetbal enzovoort). In een teamverband heb je daadwerkelijk een ondersteunend team achter de hand.

Volgens Martha Beck, life coach en auteur van The Four Day Win: End Your Diet War and Achieve Thinner Peace, is het zo mogelijk nog belangrijker om realistische objectieven te stellen. Wie maanden- of zelfs jarenlang nauwelijks heeft bewogen, moet niet proberen om dagelijks oefeningen te gaan. Start rustig aan en bouw de inspanningen geleidelijk aan verder uit. Stel ook wat betreft het verlies van kilo's de verwachtingen relatief laag. Op die manier wordt het ook makkelijker om de verwachtingen te overtreffen.

Beck adviseert ook om de doelstellingen zo te stellen dat ze bij wijze van spreken op een vloek en een zucht gerealiseerd kunnen worden. Dat lijstje met doelstellingen kan vervolgens geleidelijk aan worden uitgebreid. Blijkt dat de lat toch te hoog is gelegd, dan kan het nog steeds mogelijk zijn om de doelstellingen te verlagen. Het voordeel van het werken met realistische doelstellingen is dat de kans op mislukkingen relatief kleiner zijn.

Syndicatie