Vrouwen hebben vaak meer moeite om overtollig gewicht kwijt te raken dan mannen

Vrouwen hebben vaak meer moeite om overtollig gewicht kwijt te raken dan mannen

Combinatie van genen en fysiologische verschillen kunnen er toe leiden dat sommige mensen minder vlot gewicht verliezen dan anderen

Overtollig gewicht is een probleem dat heel wat mensen achtervolgt. Ze doen allen moeite van de wereld om van dat overtallig gewicht verlost te raken, maar slagen daar maar niet in. Lukt het toch, dan leert de praktijk dat ze de verloren kilo's in versneld tempo weer terugwinnen.

Wat is er in dat geval aan de hand? Beweegt u op de verkeerde manier of scheelt er iets met uw voeding. Dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. De combinatie van genen en fysiologische verschillen kunnen er toe leiden dat sommige mensen minder vlot gewicht verliezen dan anderen. Het omgekeerde geldt eveneens, deze categorie wint ook vlotter kilo's bij.

Een opmerkelijke vaststelling: vrouwen hebben vaak meer moeite om overtollig gewicht kwijt te raken dan mannen, wat te maken heeft met een andere genetische blueprint. Tot enkele decennia geleden was het voor de vrouwen voordelig om extra vetvoorraden aan te leggen en om een zo efficiënt mogelijk metabolisme te hebben. Dat hielp de vrouwen te overleven in periodes van ziekte en hongersnood, terwijl bovendien de capaciteit van de vrouwen om baby's te kunnen voeden werd veilig gesteld. Wat extra reserves kwamen overigens trouwens al goed van pas tijdens de zwangerschap.

June Stevens, professor aan de University of North Carolina in Chapel Hill, is van mening dat er wel degelijk een verband bestaat tussen genetische kenmerken en milieuomstandigheden enerzijds en lichaamsgewicht anderzijds. De genetische verschillen om makkelijker vet op te slaan kwamen goed van pas wanneer de levensomstandigheden moeilijker waren. Mensen met wat reserves waren beter geplaatst om moeilijke tijden te overleven. Die moeilijke tijden zijn in onze westerse wereld veel zeldzamer geworden, maar de capaciteit om makkelijker vet op te slaan is gebleven. Alleen is eigenschap van een voordeel een nadeel geworden. Mannen of vrouwen met een te zwaar lichaam lopen meer risico's op hart- en vaatziekten, om maar één ding te noemen.

Helaas valt er niet veel aan te doen wanneer u aanleg hebt om makkelijker vet op te slaan. Het beste advies dat we kunnen geven is om de lichaamsbeweging nog op te drijven, zodat het overtollig vet uiteindelijk alsnog verdwijnt. U kan zichzelf natuurlijk altijd nog troosten met het idee dat u beter gewapend bent om moeilijke tijden te overleven, hoewel dat waarschijnlijk een magere troost zal blijken te zijn.

Syndicatie