Omega-3 vetzuren: gebakken vis krijgt voorkeur boven diepvries vis

Gebakken is beter voor het hart en krijgt de voorkeur boven diepgevroren, gezouten of gedroogde vis

Vis wordt vaak gegeten wegens het hoge gehalte aan Omega-3 vetzuren. De vraag is dan uiteraard hoe die vis bij voorkeur opgediend worden. Uit verschillende studies blijkt dat gebakken vis de voorkeur krijgt. Gebakken is beter voor het hart dan  diepgevroren, gezouten of gedroogde vis wat het effect van de Omega-3 vetzuren betreft. Het is dus inderdaad wel degelijk belangrijk hoe de vis wordt klaargemaakt.  

Lixin Meng, onderzoeker aan de University of Hawaii in Manoa, maakte een studie rond dit onderwerp. Hij kwam tot de conclusie dat het alleszins beter is om de vis te bakken of te stomen dan om diepvriesvis te gebruiken. Dat gezouten vis minder gezond is, lijkt logisch. Zout is namelijk niet goed voor het hart. Ook bij het drogen van vis wordt (meestal) zout gebruikt, zodat ook gezouten vis minder gezond lijkt.

Meng kwam bovendien tot de conclusie dat het effect van de Omega-3 vetzuren het hoogst was wanneer de vis werd geserveerd met een sausje dat maar weinig zout bevat. Haar studie wees uit dat het eten van vis met een te hoog zoutgehalte eerder een negatief dan een positief effect had. Uiteraard kan het geen kwaad om een keertje vis met een hoog zoutgehalte te eten, maar het effect van de Omega-3 vetzuren gaat dan wel verloren. Meng gaf zelf toe regelmatig sushi te eten, Japanse vis die rauw wordt gegeten na te zijn ontdooid.

Het probleem met vis is dat de visvoorraden in de zeeën in snel tempo afnemen. Te veel vis eten, is dus schadelijk voor het milieu. In haar studie wees Meng dan ook op alternatieven voor vis wat betreft de recuperatie van Omega-3 vetzuren. Op de eerste plaats wordt verwezen naar sojabonen, die in verschillende vormen een aantrekkelijke bron van Omega-3 vetzuren kunnen vormen.

William Harris, hoofd cardiovascular health research aan de University of South Dakota's Sanford School of Medicine in Sioux Falls, is een groot voorstander van sojabonen als alternatieve bron voor Omega-3 vetzuren. Het is inderdaad zo dat de visbestanden in de wereldzeeën snel krimpen, zodat een belangrijke bron van Omega-3 vetzuren dreigt te verdwijnen. In die zin is het zeer belangrijk dat er alternatieve bronnen aangeboord worden.

Syndicatie