Wat zijn de verschillen tussen binge eating of overdreven veel eten en boulemie?

Wat zijn de verschillen tussen binge eating of overdreven veel eten en boulemie?

Binge eating of overdreven veel eten leidt vaak tot een vicieuze cirkel

Kunnen eetstoornissen verholpen worden? Het antwoord op deze vraag is een volmondig ‘ja’, op voorwaarde dat er tijdig wordt ingegrepen. Daarom is het zaak om tijdig vast te stellen om welke eetstoornis het gaat, zodat de dokter kan worden geraadpleegd. Vervolgens kan de behandeling starten, met natuurlijk de hoop op snelle beterschap.

Wat zijn de verschillen tussen binge eating of overdreven veel eten en boulemie?, is bijvoorbeeld een vraag die moet worden gesteld. Op de eerste plaats komt binge eating bijna even veel voor bij mannen als bij vrouwen, terwijl boulemie meestal vooral een vrouwelijke aangelegenheid is. Er zijn dus ook mannen die zich kunnen overeten, zoals er ook mannen zijn die aan binge eating doen.

Een tweede belangrijk verschil is dat iemand met boulemie na zijn of haar vreetpartij zal gaan braken, om zo het overtollig voedsel kwijt te raken. In geval van binge eating zal dat in de meeste gevallen niet gebeuren. De man of vrouw in kwestie eet zich superdik en daar zal het dan ook mee ophouden.

In geval van binge eating zal de persoon in kwestie bovendien snel in gewicht toenemen, dit vanwege het feit dat hij of zij meer calorieën binnenkrijgt dan er worden verbruikt. Er is namelijk geen sprake van braken. Aangezien overgewicht of obesitas aanleiding geeft tot tal van gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatziekten), is ingrijpen wel degelijk nodig en nuttig.

Binge eating of overdreven veel eten leidt vaak tot een vicieuze cirkel die maar moeilijk te doorbreken valt. Meestal ontwikkeld de aandoening zich in cycli, hoe meer iemand gestresseerd raakt door overvloedig eten hoe meer er gegeten zal worden. Het vervelende aan overweten is dat het op alle leeftijden kan voor komen, vaker zelfs bij oudere dan bij jongere mensen.

Syndicatie