Welke voedingsproducten bevatten het minste calorieën?

Welke voedingsproducten bevatten het minste calorieën?

Dieet: de strijd om de calorieën

Vermageren komt in feite altijd neer op een strijd tegen calorieën. Een goed advies om kilo's kwijt te spelen is om uw bord wat minder goedgevuld te maken. Concreet wil dit zeggen dat de porties kleiner moeten worden. Vooral vrouwen zijn veel bezig met het afwegen van porties, al dan niet op basis van dieetvoorschriften die ze ergens hebben gevonden.

Volgens Martha Beck, coach van vermageringesprogramma's en auteur van The Four Day Win: End Your Diet War and Achieve Thinner Peace, is het logisch dat grotere porties meer calorieën bevatten. Uiteindelijk draait alles om die calorieën, zodat wie gewicht wil verliezen hoe dan ook toegevingen gaat moeten doen. Hoe meer gewichtsverlies wordt nagestreefd, hoe meer er op de calorieën zal moeten worden gelet.

Maar laten we even een andere specialiste aan het woord. Lisa R. Young, dokter, researcher en auteur van The Portion Teller Plan, merkt op dat vooral het caloriegehalte van ons voedsel belangrijk is. Een voorbeeld zal veel verduidelijken. Een kopje rauwe broccoli bevat 31 calorieën, eenzelfde hoeveelheid ijs bevat 300 calorieën. IJs bevat dus een factor 10 meer calorieën dan broccoli. Young merkt op dat ons lichaam de extra calorieën, die calorieën die dus niet nodig zijn om ons lichaam te onderhouden, in de vorm van vet opslaat. Wie echt in de gaten wil houden hoeveel calorieën hij of zij binnenkrijgt, zal echter aardig wat rekenwerk hebben. Er bestaan echter heel wat hulpmiddelen om zo'n snelle reality-check mogelijk te maken.

Belangrijk is echter om op voorhand een duidelijk omschreven objectief vast te leggen. Steven Gurgevich, directeur van de Mind-Body Clinic at the University of Arizona College of Medicine in Tucson en mede-auteur van The Self-Hypnosis Diet, benadrukt hoe belangrijk het is om een planning te maken. Iemand die een dieet gaat volgen, moet op voorhand vastleggen waar hij of zij binnen zes maanden wil staan.

Die doelstelling moet altijd worden bekeken tegen de huidige leefgewoonten. Het zal duidelijk zijn dat het moeilijk is om gewicht te verliezen zonder het gedrag aan te passen. Dat gaat niet vanzelf, maar zal een moeilijk aanpassingsproces vergen. De leefgewoonten uit het verleden moeten in de steek worden gelaten en vervangen door nieuwe - meer gewichtsvriendelijke - maatregelen. Gebeurt dat niet, dan zal het zeer moeilijk zijn om overtollig gewicht kwijt te spelen. Gewichtsverlies is alleen mogelijk wanneer oude gewichtsonvriendelijke maatregelen vervangen worden door nieuwe gewichtsvriendelijke gewoonten.