Hoe kan ik aanvallen van duizeligheid en misselijkheid bij ziekte van Menière voorkomen?

Hoe kan ik aanvallen van duizeligheid en misselijkheid bij ziekte van Menière voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen: hou aangepaste medicatie altijd bij de hand

De ziekte van Menière is een ware nachtmerrie voor wie last van deze aandoening heeft. Aanvallen komen plots en onverwacht en meestal dus op ongelegen momenten. Dat betekent dat iemand die weet dat hij last heeft van deze aanvallen op het onverwachte moet voorbereid zijn.

Zo kan autorijden gevaarlijk zijn, want veel mensen die lijden aan de ziekte van Menière krijgen in dergelijke mate last van duizeligheid dat het levensgevaarlijk kan zijn om achter het stuur te blijven zitten. Stel dat dergelijke aanvallen zich voordoen wanneer er sprake is van filevorming, dan zal het duidelijk zijn dat het gebruik van de wagen een vrijwel onmogelijke opdracht is geworden.

Het vervelende is dat een aanval van de ziekte van Menière eigenlijk nooit met 100% zekerheid kan worden voorspeld. In sommige gevallen is er sprake van een soort geruis in de oren voorafgaande aan de aanval, maar dat hoeft niet per se de regel te zijn. Soms waait het over zonder dat het tot een ‘echte’ aanval komt. In sommige gevallen blijft een aanval beperkt tot een eerder ‘zwakke’, zodat het allemaal nog wel meevalt.

Sommige aanvallen zijn echter bijzonder heftig, bij wijze van spreken voelt iemand die lijdt aan de ziekte van Menière dat de grond onder zijn of haar voeten wordt weggeslagen. De zware braakaanvallen maken hem of haar bovendien doodziek, zodat normaal functioneren simpelweg onmogelijk wordt. Deze aanvallen van duizeligheid en braken kunnen urenlang aanhouden.

Hoe kan ik aanvallen van duizeligheid en misselijkheid bij ziekte van Menière voorkomen? Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen: hou daarom aangepaste medicatie altijd bij de hand. Anticiperen op een aanval kan door sulferiden te nemen, maar zaak is om die tijdig te nemen. Het heeft namelijk geen zin om de geneesmiddelen nog in te nemen wanneer de braakaanvallen al zijn begonnen, want in dat geval zullen de medicijnen gewoon uitgebraakt worden. Wat het gevoel van duizeligheid betreft: focussen van de  aandacht op één punt kan symptomen van ambulante vertigo of zware duizelachtigheid helpen bestrijden.