Acupunctuur gaat verder dan alleen maar een placebo effect

Acupunctuur gaat verder dan alleen maar een placebo effect

Acupunctuur zou volwaardig alternatief zijn voor de bestrijding van pijn

Werkt acupunctuur of werkt het niet? De meeste wetenschappers en medici zijn eerder sceptisch, maar toch telt deze traditionele Chinese naaldenmethode nog heel wat aanhangers. Het volstaat om een bezoek te brengen aan een acupuncturist om dit met eigen ogen vast te stellen.

Een sluitend antwoord op de vraag naar de werkzaamheid van acupunctuur is er echter nog niet. Wel is er een recente studie die aanwijst dat er wel degelijk een positief effect uitgaat van een behandeling met naalden. De onderzoekers, een team van het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center in New York, maakte gebruik van de data van bijna 18.000 patiënten die zowel uit de Verenigde Staten als Europa afkomstig zijn.

Het team onder leiding van Andrew Vickers vergeleek de resultaten bij patiënten die aan chronische pijn lijden. Sommigen van die patiënten ondergingen een behandeling met acupunctuur, een ander deel van de patiënten werd op de klassieke manier behandeld. Volgens de resultaten van het onderzoek was er wel degelijk een positief effect wanneer de naalden op verschillende plaatsen dieper in het lichaam werden aangebracht.

Acupunctuur gaat dus verder dan alleen maar een placebo effect wanneer we de resultaten van het onderzoek mogen geloven. De Amerikaanse Mayo Clinic beschouwt een behandeling met naalden als een natuurlijke vorm van pijnbestrijding, de plaatsen waar de naalden worden beschouwd zijn cruciale plaatsen in het lichaam om zenuwen, spieren en verbindingsweefsel te stimuleren.

 Acupunctuur zou zodoende een volwaardig alternatief zijn voor de bestrijding van pijn, zonder dat de medische wetenschap echter een idee heeft waarom de behandeling met naalden werkt. Er wordt op dat vlak nog volop onderzoek gedaan, misschien komt er nog een dag dat we het wel aan de weet komen. 

Syndicatie