Acupunctuur kan werken in combinatie met andere behandelingen

Acupunctuur kan werken in combinatie met andere behandelingen

Meer dan 3 miljoen Amerikanen krijgen elk jaar acupunctuur

De meeste studies die tot dusver verschenen over acupunctuur, hebben niet kunnen aantonen dat deze traditionele Chinese therapie daadwerkelijk en effectief positieve effecten heeft bij de behandeling van patiënten met welke aandoening dan ook. Vaak wordt aangenomen dat de naalden als een laatste hulpmiddel aangewend worden wanneer alle andere mogelijke behandelingen hebben gefaald.

Recente studies tonen echter aan dat er wel degelijk een positief effect zou kunnen zijn. We leggen hierbij de nadruk op ‘zou’, want wetenschappelijk is nog altijd niet zwart op wit bewezen dat acupunctuur inderdaad werkt. In de praktijk zal dit ook bijzonder moeilijk zijn, want het effect van de behandeling op bijvoorbeeld patiënten met chronische pijn is en blijft een subjectief gegeven.

Het belangrijkste knelput is en blijft dat de medische wetenschap er nog altijd geen enkel begrip van heeft hoe acupunctuur werkt of hoe deze behandeling zou kunnen werken. Alle studies om die werking proberen te achterhalen, zijn tot dusver tevergeefs geweest.

Andrew Vickers, een onderzoeker aan het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center in New York, kwam tot de conclusie dat er in bepaalde gevallen wel degelijk een positief effect kan zijn. Acupunctuur kan werken in combinatie met andere behandelingen, zo bleek. Daarbij moet worden gedacht aan geneesmiddelen, behavorial therapie en zelfs chirurgisch ingrijpen. Hoe de naalden op deze andere behandelingsmethoden inwerkt, is allesbehalve duidelijk.

Meer dan 3 miljoen Amerikanen krijgen elk jaar acupunctuur en daaruit blijkt dus dat de man in de straat welk degelijk gelooft in het effect van de behandeling. Cijfers over Europa zijn niet beschikbaar, maar we vermoeden dat die in dezelfde orde van grootte gaan liggen.

Syndicatie