Acupuncutuur blijkt in veel gevallen wel degelijk te werken

Acupuncutuur blijkt in veel gevallen wel degelijk te werken

Acupunctuur kan pijnen in nek, artritis en hoofd verlichten

De meeste wetenschapppers kijken met enige meewarigheid neer op mensen die beroep doen op acupunctuur om verlichting van hun pijnen te bekomen. Tot dusver liggen er nauwelijks of geen wetenschappelijke bewijzen op tafel dat het werken met naalden daadwerkelijk verlichting van pijnen zou brengen. Overigens wordt het naaldenspel niet alleen gebruikt voor de bestrijding van pijnen, maar ook voor allerlei mogelijke kwalen.

Acupunctuur heeft zijn believers en zijn non-believers. Wie in het eerste kamp thuishoort, zal zijn enthousiasme over het heilzame effect van de naalden niet onder stoelen of banken steken. Anderzijds zullen de nonbelievers steeds weer blijven herhalen dat het ‘gedoe met de naalden’ niets meer dan quatsch is.

Acupunctuur is een oude Chinese therapie die in veel gevallen in een modern kleedje is gegoten. Toch gaan acupuncturisten in spe nog steeds hun opleiding vervolledigen in China. Opvallend gegeven: nogal wat dokters met een diploma op zak komen enigszins teleurgesteld terug van hun bezoek in China. Ze zijn van believers halve believers of zelfs non believers geworden. De twijfels hebben met andere woorden toegeslagen.

De believers kregen nochtans een serieuze opsteker, want uit de grootste tot dusver gepubliceerde studie blijkt dat acupuncutuur in veel gevallen wel degelijk werkt. De pijn werd alleszins meer verlicht bij mensen die wel een behandeling met naalden kregen dan bij zij die verstoken bleven van deze behandeling. De nieuwe studie bundelde 29 studies uit het verleden die in totaal betrekking hadden op 18.000 patiënten.

 Acupunctuur kan pijnen in nek, artritis en hoofd verlichten, zo blijkt. De resultaten van het onderzoek stonden te lezen in het Archives of Internal Medicine. Daarmee hebben de voorstanders van de behandeling met naalden weliswaar een veldslag gewonnen, maar nog niet de oorlog. Echt sluitende bewijzen over de werking van de Chinese naalden liggen namelijk nog niet op tafel.

Syndicatie