Gezond leven: opletten met DHEA supplementen!

Gezond leven: opletten met DHEA supplementen!

DHEA wordt verkocht als anti-verouderingsmiddel, maar de werking van dit hormook is nog niet bewezen

DHEA of dehydroepiandrosterone is een natuurlijk hormoon waar spectaculaire bijwerkingen aan worden toegeschreven. DHEA zou niet alleen de veroudering tegengaan, maar ook energie, kracht en spieren geven. Wetenschappers waarschuwen echter voor een te groot enthousiasme over dit hormoon. Er wordt veel goeds over beweerd, maar de wetenschap heeft van de toegedichte positieve effecten tot dusver weinig kunnen aantonen.

Dehydroepiandrosterone (DHEA) is een natuurlijk hormoon, dat in een aantal lichaamsdelen wordt aangemaakt. Onder nadere de bijnieren maken DHEA aan. Het hormoon wordt onder andere gelinkt aan de opstapeling van cholesterol, zodat de wetenschap de werking van het hormoon op de voet blijft volgen. Voor DHEA lijkt zodoende een belangrijke rol weggelegd in het dichtslibben van de aders.

Dehydroepiandrosterone (DHEA) was in de afgelopen jaren het onderwerp van heel wat onderzoek. Het fijne over dit hormoon is nog niet geweten, maar er wordt nog heel wat onderzoek naar verricht. Daarbij focussen de beleggers zich hoofdzakelijk op de invloed van het hormoon op de menselijke gezondheid. DHEA wordt in sommige milieus aangeprezen vanwege zijn weldadige werking, waarbij daarvoor echter allesbehalve overtuigende bewijzen werden aangebracht.

DHEA (dehydroepiandrosterone) is dus een natuurlijk hormoon dat wordt omgezet in mannelijke en vrouwelijke hormonen in het lichaam. In de gezondheidssector in de brede zin van het woord wordt DHEA verkocht als een supplement dat de veroudering afremt. Het zou het menselijk energieniveau verhogen, evenals de kracht en de spiersterkte. Het zou bovendien het immuniteitssysteem versterken en vet verbranden.

Volgens critici zijn er echter geen argumenten voorhanden die aantonen dat DHEA ook maar één van deze dingen kan waarmaken. Het Amerikaans National Institute of Health maakt vooral voorbehoud bij het feit dat DHEA als verjongingsmiddel wordt aangeprezen, terwijl er geen enkel bewijsstuk voorhanden is dat deze veronderstelling kan hardmaken.

De effecten op lange termijn van de DHEA supplementen zijn nog niet bekend, maar er zouden wel eens negatieve effecten kunnen zijn. Die kunnen zelfs opduiken bij relatief kort gebruik. De gevolgen van de inname van DHEA supplementen kunnen onder andere leverbeschadiging inhouden.

DHEA supplementen worden ook als afrodisiacum aanbevolen, maar ook daar aan kan worden getwijfeld. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat deze DHEA supplementen een positieve invloed hebben op erecties. Het is dus niet zo dat DHEA supplementen het testosterone-niveau helpen verhogen. Wie een betere erectie wil, kan zich volgens de wetenschappers tot Viagra of aanverwante producten wenden.

Syndicatie