Is het gebruik van laxatiemiddelen bij moeilijke stoelgang wel zonder gevaren?

Is het gebruik van laxatiemiddelen bij moeilijke stoelgang wel zonder gevaren?

Opletten voor verslaving aan laxatiemiddelen

De risico’s op chronische constipatie nemen toe met het ouder worden, dat is algemeen geweten. Er zijn dus heel wat mensen die met een moeilijke stoelgang af te rekenen hebben. Op de eerste plaats kan constipatie het gevolg zijn van een gebrek aan beweging. Meer bewegen kan dus tot een verbeterde stoelgang leiden, hoewel het effect hiervan niet overroepen mag worden.

In de meeste gevallen wordt er echter na verloop van tijd beroep gedaan op laxatiemiddelen om de problemen verbonden aan moeilijke stoelgang te overwinnen. Bij veel mensen is het de gewoonte geworden om dagelijks naar pillen of poeders te grijpen, kwestie van het darmstelsel te ontlasten. Apothekers doen gouden zaken met de verkoop van dergelijke middelen.

Is het gebruik van laxatiemiddelen bij moeilijke stoelgang wel zonder gevaren? Op die vraag is moeilijk een antwoord te geven. Inderdaad kan het effect van een bepaald medicijn na een bepaalde tijd uitgewerkt zijn, waarna er naar een volgend medicijn wordt gegrepen en daarna naar nog één. De chronische constipatie zal echter niet verdwijnen, het probleem wordt alleen maar verschoven.

Opletten voor dus voor verslaving aan laxatiemiddelen. Maar wat kunnen we dan wel doen? Op de eerste plaats alles wat mogelijk is om de stoelgang te bevorderen. Dat houdt niet alleen lichaamsbeweging in, maar ook het eten van veel fruit. Van pruimen wordt bij wijze van boutade wel eens gezegd dat ze ‘het gat doen schuimen’. Ze zijn met andere woorden bevorderlijk voor de stoelgang.

 

Fruit kan dus de problemen met de stoelgang tijdelijk verlichten, maar ook vezels zijn een conditio sine qua non om een vlotte stoelgang te garanderen. Ook voldoende drinken kan een zekere vorm van verluchting geven bij chronische constipatie, het is in ieder geval gezonder dan zonder veel nadenken naar laxatiemiddelen te grijpen. Sommige bieren van hoge gisting hebben een bijzonder positief effect op de stoelgang en kunnen het probleem dus helpen oplossen. Uiteindelijk moet iedereen zijn eigen remedie proberen te vinden.

Syndicatie